N242-FietsOversteek bij Stationsweg

Let op, de omleidingen zijn sinds eind-oktober omgeleid, zie dit vervolgbericht

HEERHUGOWAARD – Sinds deze week zet de gemeente Heerhugowaard verkeersregelaars in bij 2 drukke en linke kruisingen op de route Broek op Langedijk – Station Heerhugowaard en het Horizon college. De verkeersregelaars op de kruising Stationsweg-Nijverheidsstraat waren al eerder toegezegd en zijn zoals afgesproken begonnen sinds er weer veel scholieren op de fiets zitten. Aanvullend is besloten om ook verkeersregelaars op de tijdelijke fietsoversteek van de N242 in te zetten.

Dat laatste is zeker geen luxe en de Fietsersbondafdeling Heerhugowaard heeft er met succes bij de gemeente op aangedrongen. Deze tijdelijke oversteek is prima aangelegd met verkeerslichten, snelheidsbeperking van 50 km/h en voormelding (kipperlicht) voor automobilisten op de N242. Dat alles kon niet voorkomen dat er al vrij snel een overstekende fietser is aangereden en dat er nog regelmatig bijna aanrijdingen zijn. Zo zagen wij zeer recent een auto uit de richting Friesland net voorbij deze oversteek tot stilstand komen. Daarvoor reed hij ruim 80 km/h en hij vond het aanvankelijk niet nodig om te stoppen voor het verkeerslicht dat al 10 seconde op rood stond. Toen hij fietsers zag oversteken remde hij alsnog en kwamen een aantal fietsers met de schrik vrij.

Wat ons betreft gaat dan ook de nieuwe fietstunnel onder de N242 zo snel mogelijk open voor fietsers. Beide tunnels liggen er, maar het ontbreekt helaas nog aan toeritten.

Meer info over deze fietsomleiding staat hier.

Geplaatst op 2013-08-26, in Heerhugowaard en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Zo veilig is het ook niet aangelegd, want rechtsaf de Westdijk af kun je in de spits bijna alleen de n242 op als het fietslicht rood wordt, dat is namelijk het enige moment dat de auto’s op de n242 afremmen en je er als je snel bent met de auto de dijk af kunt. De auto’s blokkeren namelijk de uitrit zodra ze voor de stopstreep staan! Al met al redelijk gevaarlijk dus!

 2. @Bewoner: Dit is idd een ander probleem, dat los staat van de veiligheid voor fieters waar de Fietserbond voor opkomt. Zelf vond ik de stopstreep voor de auto’s aan de kanaalkant een heel stuk van de verkeerslichten en heb nu de indruk dat dat ruimte moet geven voor de paar bewoners van de Westdijk. Los daarvan mogen de auto’s op dat deel van de N242 maar 50 km/h en dan moet er toch wel een zo galant zijn om iemand van de Westdijk in te laten voegen. Vrijwel iedereen weet dat het niet om tienatallen auto’s per keer gaat.

  Dit bericht gaat overigens over de verkeersregelaars. Ik kan me voorstellen dat die ook in het voordeel van de Westdijkverlaters kunnen werken.

  Maar als er echte problemen zijn, dan is het zaak om daar contact over op te nemen met de gemeente. Als Fietsersbond gaan wij niet de autobelangen van enkele Westdijkaanwonenden behartigen.

 3. De eerste keer schrok ik me wezenloos ondanks dat ik 30 reed had ik de oversteekplaats niet verwacht. Gelukkig zaten mijn kinderen, die daar sinds deze week iedere dag moeten oversteken, in de auto en kon ik ze uitleggen dat niet iedere automobilist dit ziet.
  Die verkeersregelaars op de weg en op de fietspaden maar ook een stuk verderop in de wijk waar fietsers nog een keer moeten oversteken, heb ik alleen nog maar op hun kont zien zitten. Ik heb er echt nog geen een in actie gezien.

 4. het is een onoverzichtelijk bende sinds ze aan werk zijn, verkeersregelaars zijn er nu ook niet meer nu het kruispunt voor auto’s opgeleverd is..voor Jan je mag van uit de richting alkmaar daar ook niet afslaan (als goed is staat er een bord, maar goed is een wir war van borden daar), je moet omrijden want deze acties van auto’s leveren dus zeer gevaarlijke situaties op

 5. Alleen eerste dagen na de schoolvakantie stonden er verkeersregelaars bij de Westerweg in hhw.
  De knop van het fietserslicht was maandag al defect en sinds die tijd moeten fietsers het maar uitzoeken als ze willen oversteken.
  Vandaag ging het dus mis fietser over een auto. Dan zat er dus aan te komen.
  Wat er met de melding van de defect gedaan is GEEN IDEE

 6. Ik steek hier elke dag 2 keer over op weg naar mijn werk. Er is al meerdere keren een auto door rood gereden. Een keer raakte een auto mijn voorwiel en kwam ik met de schrik vrij. Ik steek nu nooit meer over tot alle auto stil staan en waarschuw ook andere fietsers dit te doen. Zo heb ik pas nog een man met een klein kindje achterop voor een aanrijding behoed toen er weer een auto met een noodgang door rood reed. Het is wachten op een ernstig ongeval.

 7. @Peter en anderen: Het blijft idd enorm opletten en helaas moet dat nog een maand langer dan voorzien. Het aansluiten en openen van de fietstunnel onder de N242 is uitgelopen. De oversteekproblemen bij de tijdelijke verkeerslichten zijn goed bekend bij de gemeente en helaas waren er al een aantal ongelukken te betreuren. De verkeersregelaars zijn er weer weggehaald omdat zij vonden dat ze niets toevoegden aan de verkeerslichten. Mensen die door rood rijden rijden trekken zich ook niets aan van verkeersregelaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: