Stoplicht Update

REGIO ALKMAAR – In Mei is de Landelijke Fietsersbond gestart met een nieuw meldpunt. Daar mag van alles worden gemeld, maar in eerste instantie wil men graag weten welke verkeerslichten voor fietsers slecht functioneren. Een maand later werkte dit meldpunt ook redelijk voor Alkmaar en omgeving. Als er nu iets gemeld wordt, dan krijgen wij ook een mailtje. Op dat moment hebben we een uitgebreid artikel gemaakt dat we vandaag iets hebben opgepoetst, met de laatste stand van zaken. Dan gaat het vooral om de overzichtskaart.

Nieuwe Fietstunnels
In de afgelopen maanden is de nieuwe fietstunnel onder de N245 bij de Nauertogt in Broek op Langedijk geopend en hebben fietsers daar geen verkeerslicht meer. In Heerhugowaard wordt druk gewerkt aan 2 fietstunnels onder de N242 en Broekerweg. Nog enkele maanden en fietsers kunnen ook daar verkeerslichtvrij onderdoor. Tot die tijd hebben ze in de omleidingsroute via de Westdijk-Stationsweg wel met een tijdelijk verkeerslicht te maken. Ondanks de lichten is de oversteek link en verkeersregelaars moeten daar een oplossing bieden.

Stadskantoor-lichten
Bij de Geestersingel-Helderseweg-Kanaalkade-kruising onder het Stadskantoor in Alkmaar heeft de gemeente plannen om de regeling te verbeteren op een manier die de Fietsersbond 9 jaar eerder voorstelde. De reden is betere doorstroming en fietsers kunnen (mits het goed afgesteld wordt) daar ook flink van profiteren met sneller en langer groen. We gaan dit goed in de gaten houden en hebben er vragen over gesteld.

Overstadlichten bij Lidl
Inmiddels is het verkeerslicht in Overstad bij de Lidl minstens zo ellendig geworden. Mogelijk komt dit door de terugkeer van het 2-richtingenverkeer op de Noorderstraat, waardoor de regeling overbelast raakt en er files onstaan op de Noorderstraat en de Oosterweezenstraat. Ook hier heeft men gekozen voor 4-richtingen groen, ofwel alle fietsers tegelijk oversteken. En dat is juist wat de gemeente onder het Stadskantoor wil veranderen. En net als onder het Stadskantoor is ook hier geen 4-richtingen groen bordje te bekennen.

Probleem hier is echter dat het nog krapper is en rechtsaf-fietsers van de Noorderstraat (Tesselsebrug) naar de Oosterweezenstraat (Aldi en Action) geen langsrijder hebben, maar voor een licht moeten wachten. Niet vreemd dat fietsers hier over de stoep gaan rijden en zelfs in 2 richtingen, waar dat stoepje veel te smal voor is.

Media
Inmiddels is de Alkmaarse Fietsersbond ook op RTV-NH geweest en zelfs Hart voor Nederland had belangstelling. Dat laatste hebben we in overleg opgeschort. Zo dramatisch is het nu ook weer niet in Alkmaar; andere gemeentes kunnen er ook wat van. Aanleding was niet ons nieuwe meldpunt, maar een privéklager die ten noorden van het station woont. Dat is inderdaad een van de vervelendste plekken als je niet van verkeerlichten houdt.

Acht maanden eerder heeft hij al contact met ons gezocht en toen heeft een Fietsersbondactieveling een rondje met hem gefiets om de klachten na te qaan en om uitleg te geven hoe de lichten tegenwoordig werken en dat het op sommige plekken zeker meevalt. In een aantal zaken had hij zeker gelijk en dat hebben we dan ook bij de gemeente onder de aandacht gebracht. Denk dan aan de minimum groentijd die nu 4 seconde is voor 1 overstekende fiets. Bij meer fietsen neemt dat toe en bij een hele groep kan het oplopen tot 20 seconde. De lussen onder het fietspad detecteren dus het aanbod aan fietsers.

Toch is die 4 seconde veel te kort. Je bent dan nog niet halverwege de oversteek. Daarna krijg je nog een paar seconde oranje en het laatste stuk leg je met rood af. Dat mag en kan zelfs niet anders. Net als bij de auto’s staan de verkeerslichten aan het begin van de oversteek, en eenmaal vertrokken mag je de oversteek afmaken. Bij goed afgestelde lichten duurt het nog even eer de kruisende auto’s groen krijgen, maar dat even is bij de oversteek van de Bergerweg bij de Batavier wel heel erg kort. Gevolg is dat automobilisten denken dat fietsers daar rood negeren en in de meeste gevallen is dat dus niet zo.

Een bijkomend probleem is dat ouderen niet eens in de gaten hebben dat ze al even groen hebben gehad. Je kijkt een paar seconde niet en hij staat alweer op rood. Om die reden pleiten we voor minimaal 8 seconde groen, een verdubbeling van wat het nu is. Die 4 secondes extra gaan er echt niet voor zorgen dat de regeling het niet meer kan bolwerken.

We hebben ons afgevraagd waarom juist nu dit soort ‘groentijd’-klachten komt. Een fietser kan net als een automobilist toch niet zien of hij bij het oversteken groen houdt? Alleen de verkeerslichten voor voetgangers staan aan de andere kant en die voor fietsers en auto’s staan alleen aan het begin. Dit is niet Alkmaars, maar landelijk beleid. Dat het nu de laatste jaren opvalt zal waarschijnlijk komen door de kleine verkeerslichten op ooghoogte. Die staan niet alleen een stuk lager, maar ook iets verdraaid waardoor ze zichtbaar zijn bij aankomst aan de overkant. Als Fietsersbond hebben we altijd gepleit voor dit soort lichten, zodat je bij het wachten geen stijve nek krijgt. Maar als dit de reden is voor fietsers om zich meer opgejaagd te voelen, dan moeten we daar met de gemeente en de landelijke Fietsersbond nog eens goed over nadenken.

Geplaatst op 2013-08-31, in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: