Aanrijding op Noorderstraat

ALKMAAR – Op deze website plaatsen we regelmatig ongelukken met fietsers, om zo aan te geven of een kruispunt onveilig is ingericht en/of dat er van alles mis is met het gedrag van verkeersdeelnemers inclussief de fietsers. Kortom we doen het om er iets van te leren en later gemeentes te adviseren voor verbeteringen. In dit geval, op de kruising Noorderstraat-Geestersingel-Noorderkade net ten oosten van de Tesselsebrug, was het een scootmobiel (booster) die op deze fietsoversteek (op 27-09-2013) werd aangereden. Het slachtoffer op leeftijd is niet lang daarna overleden.

Als Fietsersbond hebben wij ons erg druk gemaakt over deze veranderde oversteek van de Noorderkade over de Noorderstraat. Een dik jaar terug was deze oversteek in de voorrang voor fietsers, voetgangers en boostergebruikers, die over het fietspad of het trottoir van de Tesselsebrug of het autovrije winkeldeel van de Noorderkade richting spoorwegovergang gingen. Auto-verkeer naar de Noorderstraat was toen verboden en het verkeer van de Noorderstraat naar de Tesselsebrug moest bij deze oversteek voorrang verlenen.

Bij het terugdraaien van het 1-richtingverkeer voor auto’s op de Noorderstraat is ook deze voorrangssituatie gewijzigd. Natuurlijk waren we daar als Fietsersbond niet blij mee. Ook al omdat de opstelruimte erg krap is, wachtende fietsers en voetgangers richting spoorwegovergang blokkeren doorgaande fietsers richting Huiswaarderplein. En er was onbedoeld een rotrandje aangebracht waar al fietsers op onderuit zijn gegaan in de winter. De gemeente heeft toegegeven dat dat kleine randje niet de bedoeling was en het zou verholpen worden. Een klein jaar later is dat nog steeds niet gedaan en we zitten zo weer in winsterse toestanden.

Naast hordes fietsers plukken ook de kuddes voetgangers, die tussen de parkeerterreinen in Overstad via de Noorderkade naar de Ringersbrug lopen, de zure vruchten van deze verandering. Ook zij moeten voorrang verlenen en hebben er helaas geen zebra. Omdat het verkeer rond de Tesselsebrug toch continu vaststaat geven medeparkeerders, die daar nog in de autorijden, zeer regelmatig voorrang aan voetgangers en fietsers. Goed bedoeld en anders kom je in drukke tijden nooit aan de overkant. Maar je krijgt er ook deze situaties van, die dit tragische ongeluk tot gevolg had.

Advertenties

Geplaatst op 2013-10-05, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s