MCA Verplicht Betaald Stallen

ALKMAAR – Sinds 1 oktober 2013 is de fietsenstalling niet meer gratis. Een aantal jaren terug hebben we als Fietsersbond ons best gedaan om hun stallingen, net als de stallingen in de Binnenstad gratis te krijgen. Begin-2004 lukte dat en vanaf nu weer even? niet:

Dat wil zeggen volgens het ziekenhuis betreft het een proef van een half jaar. (Meer info bij het MCA.) Zoals op het bord hierboven valt te lezen kost het nu 40 cent per dag. Dat is voor bromfietsen en fietsen gelijk. Dat terwijl brommers duidelijk breder zijn, niet in de rekken passen en ook de vloer veel zwaarder belasten. In de weekenden is er geen bewaakte stalling. Fietsendieven of fietsenmollers beoefenen hun vak/hobby schijnbaar niet in de weekenden.

Natuurlijk vinden wij dit geen goede ontwikkeling. Fietsen is gezond, dat moet bij het MCA bekend zijn. Fietsen nemen ook minder ruimte in dan auto’s of bromfietsen. Bij elkaar redenen genoeg om de fiets te stimuleren als vervoersmiddel naar en van het ziekenhuis.

Het is een klein bedrag, maar het is wel verplicht. Dat kan tot gevolg hebben dat er weer in de straten rond het ziekenhuis wordt ‘gestald’. Denk aan het populaire stalen hek langs de Kraakmantuinen en rond de bushalte tussen de Wilhelminalaan en Harddraverslaan.

Maar de kans bestaat ook dat de fiets in de schuur blijft en voor de auto wordt gekozen. Als je als gezin met 2 kinderen op de fiets op ziekenbezoek gaat, dan is dat 4 x 40 cent is 1,60 en dat is gelijk aan een uur autoparkeren ongeacht het aantal inzittenden.

Los van dit alles zijn de rekken nog altijd van een zeer matige ‘kwaliteit’. Gemeentes, spoorwegen en scholen plaatsen dit achterhaalde soort zonder fietsparkeur al jaren niet meer. En nu er betaald wordt mag je toch ook weer iets verwachten van de aangeboden stallingsplaatsen. Omdat het stallen steeds populairder werd (omdat het gratis was en door de oprukkende e-bikes) zijn dezelde matige rekken buiten de overdekte stallingen geplaatst. Die vallen onder de bewaakte stalling en ook daar mag je nu betalen.

Toch zijn we ook benieuwd naar de effecten en hopen dat het MCA de resultaten in de afgelopen jaren goed heeft bijgehouden en dat tijdens deze ‘proef’ ook gaat doen. Dus het aantal fietsen dat per dag gestald wordt en ook het aantal snorfietsen, bromfietsen en auto’s. Zodat later te zien is dat bijvorbeeld het fietsenstallen op de zaterdag afneemt; omdat er dan geen bewaking meer is – of juist in de weekdagen; omdat er dan verplicht moet worden betaald.

Geplaatst op 2013-10-12, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s