Zeswielen Berichtgeving

ALKMAAR – Op vrijdag 1 november 2013 en woensdag 6 november zijn er stukjes in het NHD verschenen over de Zeswielen. De naam van de Fietsersbond is in beide stukjes genoemd, maar we zijn niet door de krant benaderd en hebben er dus niet aan bijgedragen. Het eerste stukje was tenenkrommend en dregde iets uit een zeer oude doos. Het laatste stukje was wat dat betreft stukken beter, zie hier.

Zoals bekend is het een langslepend verhaal. De gemeente wil de Zeswielen als auto-radiaal niet afwaarderen en vindt dat er een fietspad naast hoort te liggen. En dat klopt, dat is gemeentelijk beleid waar wij als Fietsersbond achter staan. Daarbij gaat het voor de fietsers om 2 zogenaamde doorstroom-assen. Alkmaar telt 8 van deze fietshoofdroutes, doorstroomas-2 gaat langs de Zeswielen van het Stadskantoor naar de Middenweg in Heerhugowaard-Zuid en de andere (doorstroomas-1) staat daar haaks op en gaat van de Friesebrug over de Frieseweg, Rekerdijk via De Mare en het Molentochtpad naar het Geestmerambacht.

De gemeente heeft zich eveneens voorgenomen om doorstroom-assen zo fietsvriendelijk mogelijk te maken en dan past daar het plan bij voor een vrijliggend fietspad langs de Zeswielen. Een behoorlijk probleem is echter het ruimtegebrek. Dat ruimtegebrek wordt in onze ogen uitstekend opgelost als de Zeswielen voor de auto’s zou worden verlegd langs het spoor. Met deze achterlangs-optie zou de oude Zeswielen autoluw worden voor de fietsers en bewoners. Maar nog belangrijker daarbij was de ongelijkvloerse kruising, waarbij het spoortunneltje ook onder de omgelegde Zeswielen door zou gaan. Driekwart van de vorige klankbordgroep in 2010 vond dit een prima plan en de politiek schaarde zich er achter.

Helaas begon de gemeente een jaar terug met geld te schuiven en gaan de Overstad-winkeliers niet meer mee betalen aan de weg achterlangs. Overstad zit in zwaar weer en de gemeente had het plan daarom op de lange baan geschoven. Een jaar terug kwam daar plotseling een verandering in en de gemeente wilde toch de huidige Zeswielen voor de auto’s niet verplaatsen, maar die van een fietspad voorzien aan de huizenkant.

Daarmee wordt de lastige kruising dus niet effectief opgelost. Het is nog maar de vraag of die kruising niet linker wordt als fietsers op de Zeswielen daar het doorgaande autoverkeer niet afremmen. Kortom doorstroomas-2 zou iets verbeteren, maar ten kostte van doorstroomas-1, die wij belangrijker vinden. We hebben destijds ingesproken en er is toegezegd dat er extra geld voor de kruising zou worden uitgetrokken. Tegelijkertijd spraken ook de aanwonenden van de Zeswielen in. Zij zagen het niet zitten dat de dijk zou worden verbreed richting hun huizen. Dus werd er voor de zoveelste keer een klankbordgroep in het leven geroepen.

Die klankbordgroep heeft op 5 november haar ei gelegd en dat was niet eenvoudig. Officieel moet dit advies nog naar de gemeente en het is dan ook niet netjes dat er een dag later al flink richting krant is gelekt. Want wat daar in staat is duidelijk informatie die alleen bij de klankbordgroep bekend was. Echt dramatisch (zoals het stukje van 1 november) is het echter niet en het ontkracht zelfs de onzin die dezelfde krant op 1 november publiceerde, want wat daarin stond is in het geheel niet in de klankbordgroep besproken.

Eigenlijk staat er in de krant niet meer dan wat er een jaar terug door de inspraak van de Fietsersbond en de aanwonenden naar voren is gebracht. De aanwonenden vinden inmiddels met de Fietsersbond een goede oplossing voor de kruising Frieseweg-Rekerdijk een stuk belangrijker. De aanwonenden zien een fietspad aan hun huizenkant niet zitten en hebben dan nog liever een fietspad aan de waterkant. Maar ook die ‘oplossing’ heeft nadelen. De kruising met de Frieseweg is er lastiger door te verbeteren, richting Overstad sluit het niet aan op het 2-richtingenfietspad langs de Koedijkerstraat en bewoners met een fiets moeten nu de drukke Zeswielen oversteken om bij hun huizen te komen. O ja, en de auto’s gaan ook bij deze ‘oplossing’ zonder fietsers harder rijden.

In het stukje staat echter wel een hardnekkige fout die gelukkig niet in het officële advies staat. Er worden ‘fietssuggestiestroken’ genoemd en daar zijn wij als Fietsersbond flink op tegen. Voor de wet bestaan ze overigens niet, maar helaas kan je ze wel in veel Westfriese dorpen vinden.

Zoals hierboven ergens tussen Hoorn en Enkhuizen te zien is zijn fietssuggestiestroken in de praktijk autoparkeerstroken. Die helpen de fietsers niet, maar hinderen de fietsers. Je moet dus om de geparkeerde auto’s heen fietsen en dat is pas echt gevaarlijk!

Fietssugestiestroken is een malle mengvorm van echte fietsstroken en suggestiestroken. Suggestiestroken zijn niet rood en hebben tot doel om vooral landwegen er smaller uit te laten zien zodat er minder hard wordt gereden. Vaak zijn het maar strookje van 30 tot 50 cm. Fietsers gaan daar wel eens op fietsen, maar dat is niet de bedoeling. Daarmee geven ze meer ruim baan aan de auto’s. Daarbij zijn de kantstroken vaak slecht en maak je er meer kans op een 1-zijdig ongeval.

Gemeente Alkmaar heeft gelukkig echte fietsstroken, voorzien van witte fietssymbolen. Die geven aan dat daar niet op geparkeerd mag worden. Auto’s mogen er alleen op uitwijken als er geen fietsers rijden. De laatste jaren heeft de gemeente een aantal vergelijkbare probbleemwegen (waar geen ruimte is voor vrijliggende fietspaden) van fietsstroken voorzien, denk aan de Herenweg tussen de Halvemaansbrug en het centrum van Oudorp en de Terborchlaan tussen de N9 en winkelcentrum De Hoef. De provincie is in Schoorldam gemeente Schagen nog een stap verder gegaan. Zij hebben daar onlangs de N504 (Provincialeweg Heerhugowaard naar N9) niet alleen voorzien van fietsstroken, maar hebben er ook de snelheid beperkt tot 30km/h:

En dat laatste zou wat ons betreft voor de Zeswielen ook kunnen. Het verhoogt de veiligheid bij de lastige kruising en de bewoners hebben minder last van verkeerslawaai en de dijk kan even smal blijven. De automobilisten gaan er in hun reistijd (scheelt hooguit 25 seconde) vrijwel niets van merken, die staan nu toch al tijden stil voor de verkeerslichten in Overstad en onder het Stadskantoor.

Als Fietsersbond scharen we ons dus achter het advies, dat nog moet worden aangeboden aan de gemeente. In dat advies staan het duidelijk anders beschreven dan in het krantenartikel en hierboven. Zodra het aangeboden is verschijnt het op deze website.

Hieronder nog een ruimtelijk overzicht van fietspaden en fietsstroken:

Groenstroken kunnen 30 cm breed zijn in de vorm van onoverrijdbare betonranden (zoals bij de N511 ten noorden van Egmond a/d Hoef) tot 400 cm, wat de provincie wenst voor de N243 in de Schermer. In dat geval worden ze ook gebruikt voor het parkeren van lijnbussen.
Schrikstroken bestaan ook, maar niet in onze regio. Een schrikstrook is circa 50 cm breed en hoort tussen een fietsstrook en parkeervakken in te liggen. Dat voorkomt dat een geparkeerde automobilist zijn of haar deur boven de fietsstrook openslaat. Maar omdat fietsstroken meestal uit ruimtegebrek worden aangelegd, is er geen ruimte voor schrikstroken.

Geplaatst op 2013-11-11, in Alkmaar, Regio en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: