Ik Wil Je Zien!

ALKMAAR/OUDKARSPEL – Ook dit jaar is de Fietsersbond weer een landelijke actie gestart om de fietsverlichting van schoolkinderen te verbeteren. ‘Ik Wil Je zien!‘ is vooral gericht op de laatste groepen van de basisschool en leerlingen die op de fiets naar VMBO’s t/m universiteiten gaan. Oktober en november zijn de maanden dat vooral basisscholen een beroep op ons doen ter ondersteuning van het controleren van fietsverlichting. Daar hebben we dus materiaal voor, maar vaak niet de broodnodige ogen en handen.

Scholen doen in eerste instantie een beroep op de (VVN-Verkeers-)ouders van de scholieren en nemen ook contact op met de Fietsersbond en ANWB. De ANWB levert een mooi lespakket, maar doorgaans geen menskracht. De Fietsersbond Regio Alkmaar heeft op dit moment 14 actieve vrijwilligers, maar die hebben het druk met het reguliere Fietsersbondwerk en kunnen vaak alleen na werktijd.

We adviseren scholen om ook contact op te nemen met lokale fietsenmakers. Bij de Liereland in Alkmaar-Daalmeer boden de mannen van Theo Schilder vakkundige hulp. Helen gaf ondersteuning met Fietsersbond-materiaal. Het gaat er niet om dat fietsen volledig worden opgeknapt, maar om het constateren dat de verlichting het goed doet en de reflectors schoon zijn en niet scheef staan. De belangrijkste zaken worden aan de hand van een kaart nagekeken en als er teveel aan de hand is krijgen de kinderen een kaart mee voor hun ouders met wat er aan de fiets verbeterd moet worden.

Eerder deze maand lazen we een bericht van OBS Barnewiel in Oudkarspel. Zij hadden 8ste groepers ingezet om mee te helpen met het controleren. Wat ons betreft een zeer goed idee. Zij zijn goed in staat om te kijken of de verlichting het goed doet en het maakt ze meer betrokken en bewust dat goede fietsverlichting erg belangrijk is.

Maar ook als de kinderen zelf meehelpen blijven er ouders en vrijwilligers nodig waar jaarlijks een beroep op wordt gedaan. In onze regio zijn ruim 600 mensen lid van de Fietsersbond. Van een aantal hebben we een mailadres, maar van velen niet. Als u het ziet zitten om mee te helpen bij dit soort eenmalige activiteiten, stuur dan een mail naar een van de mailadressen in de rechter kolom en geef aan in welke omgeving u wilt assisteren en of dat bijvoorbeeld op woensdagmiddagen geen probleem is. Zoals duidelijk mag zijn leveren wij controlekaarten en leuke glow-in-the dark-stickers. De kans is groot dat we pas volgend jaar rond oktober een mailtje gaan sturen met scholen die ons om assistentie vragen.

Advertenties

Geplaatst op 2013-11-27, in Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Schermer/De Rijp en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s