N242-Tunnel in Broekhorn Open

HEERHUGOWAARD – De wegwerkzaamheden in de Broekhornpolder op de kruising Westerweg (N242)-Broekerweg-Zuidtangent zijn nog lang niet klaar, maar sinds zaterdag is gelukkig wel de eerste fietstunnel onder de N242 geopend voor fietsers en voetgangers.
Zie hier het actuele kaartje voor de fiets-omleidingen zoals ze vanaf zaterdag gelden:

Wij zijn er blij mee dat de tunnel bij letter X op de onder de oude kruising open is.
Na anderhalve maand uitstel was de opening ons toegezegd voor eind-november en die toezegging is nagekomen. Deze onderdoorsteek is een stuk veiliger dan de tijdelijke verkeerslichten-oversteek bij de Stationsweg. Bij die tijdelijke oversteek hebben een vijftal aanrijdingen plaatsgevonden en met de korterwordende dagen kon dat nog veel rampzaliger worden.

Nu kunnen de fietsers tussen Broek op Langedijk en het centrum van Heerhugowaard weer de gebruikelijke route nemen. In de tunnel is nog wel enkele dagen een versmalling omdat de wanden worden afgewerkt.

Voor de fietsers langs de N242 van Waarland naar Alkmaar-Zuid is de omleiding er nog wel. Zij mogen nog via OH om het nieuwe haventje de klucht op naar Broek op Langedijk en mogen net voor het kanaal linksaf hun weg vervolgen over het nieuwe fietspad NP. Die groep langs de N242 is vele malen kleiner dan de fietsers tussen Broek op Langedijk en Heerhugowaard-centrum.

In een reportage van RTV-NH maakt een fietser zich druk om het zijtunneltje onder de Broekerweg, die over 3 weken wordt geopend. Daar is niet veel mee aan de hand. Deze fietsers moeten gewoon voorrang geven en aangezien hun aantal veel kleiner is verwachten we geen problemen. Bij de oorspronkelijke plannen met een 2de tunnel onder de N242 was er wel een probleem ontstaan omdat die fietsers dan ook door de nieuwe tunnel onder de Broekerweg door zouden gaan en er dus veel meer fietsers door die zijtunnel zouden komen.

In plaats van die 2de N242-tunnel wordt nu een fietsviaduct aangelegd tussen het haventje en de Stationsweg. De openstelling daarvan verwachten we pas midden-2014.

Natuurlijk zijn we blij met deze openstelling, we hebben er niet voor niets behoorlijk op aangdrongen en vonden de gemeente aan onze zijde. Toch is nu niet alles koek en ei. De fietsers kunnen nu prima van Broek op Langedijk naar winkelcentrum Middenwaard (en terug). De meeste fietsers gaan vanuit Broek op Langedijk echter naar het station en het grote Horizoncollege. Die moeten nu dus weer een keer de Zuidtangent oversteken en de beide kruisingen waar dat kan zijn nog immer erg gevaarlijk.

De kruising Zuidtangent-Industriestraat kent een fietsoversteek naast de zebra, waarbij de zebragangers wel in de voorrang zijn en de fietsers niet. Als de spoorbomen dicht zijn is er weinig aan de hand en kan je goed oversteken. Maar met geopende spoorbomen kunnen fietsers beter afstappen en naast de fiets over de zebra lopen waar ze op die manier wel voorrang hebben. We zien ook graag in het velengde daarvan dat het fietspad langs de Industriestraat (dus naar het station en de Zandhorst) wordt opgeknapt en aan de oostakant in beide richtingen befietsbaar wordt gemaakt (net als verderop lansg de aansluitende Nijverheidsstraat.)

Als de spoorbomen dicht zijn zullen al flink wat VMBO-gangers bij de Industriestraat oversteken en zo het noordelijke fietspad langs de Zuidtangent gebruiken. Als de spoorbomen open zijn gaan deze fietsers over het spoor hun geluk beproeven bij de Zuidtangent-Stationspleinkruising. Nadeel daar is dat de zebra en de fietsoversteek gescheiden zijn. Bij de fietsoversteek moeten ook hier de fietsers wachten op het drukke autoverkeer. 20 meter eerder kunnen zij bij deze kruising met de fiets aan de hand gebruik maken van de zebra waar je wel voorrang hebt. Veel fietsers doen dit al een paar jaar, maar blijven op de zebra op de fiets zitten. In dat geval ben je geen voetganger en heb je feitelijk geen voorrang.

De Fietsersbond is al 2 paar jaar bezig met die laatste fietsonvriendelijke kruising. De gemeente zoekt naar een oplossing, maar heeft die nog altijd niet gevonden. Als de school- en stations-fietsers zich massaal aan de verkeersregels gaan houden en netjes te voet bij de zebrapaden de Zuidtangent over gaan steken, dan blokkeert dat het autoverkeer op de Zuidtangent veel meer dan wanneer zij gewoon op de fiets in de voorrang worden gezet. Zo’n verkeersveilige actie kan er wel eens voor zorgen dat er sneller een oplossing komt voor deze 2 lastige en uiterst onveilige kruisingen.

Geplaatst op 2013-12-03, in Heerhugowaard en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: