Omval-Ongeval

(Zie onderaan aanvulling van 10 april.)

OMVAL – Op de grens Alkmaar-Schermer zijn in de fietstunnel bij Ranzijn een wielrenner en een scooter gebotst, waarbij het frame van de fiets is gebroken. De Fietser (60-plusser) is met zwaar letsel naar het MCA afgevoerd. Hij maakte deel uit van een groepje van 5 wielrenners. Vermoedelijk hebben 1 of meer fietsers de bocht afgesneden. De Verkeers Ongevallen Analisten doen onderzoek naar het ongeval. (Foto’s)

Opmerkingen Fietsersbond Regio Alkmaar: Bij een dergelijk bericht wordt direct gewezen naar de wielrenners en scooterrijder die zich asociaal gedragen. De spatborden op de racefietsen en de sterk uiteenlopende leeftijden geven aan dat het meer om tourfietsers gaat dan om racefietsers en van de scooterrijder ontbreekt elk gegeven om hem van alles aan te smeren.

Een ding is wel zeker, het is een linke haakse rottunnel waar de Fietsersbond zich destijds voldoende druk over heeft gemaakt. Tunnels, en zeker fietstunnels, horen onderin geen haakse bocht te hebben en bij deze is dat wel het geval. Zowel de fietsers als de scooterrijder kunnen deze bocht niet snel nemen, daar is ie te haaks voor. Je vliegt bij 15km/h al uit de buitenbocht en bij de binnenbocht moet je naar 10km/h afremmen om niet op de buitenbaan te komen.

Vrijwel iedereen die naar beneden fietst snijdt de bocht af. Anders moet je erg veel afremmen. Dat gaat vaak goed omdat deze tunnel niet erg populair is en daarmee de kans op een tegenligger zeer beperkt is. Sinds de aanleg is het bij deze kruising met de N242 rustiger geworden met fietsers. Iets wat al te denken geeft.

De spiegel hangt nog altijd te hoog. Vanuit de tunnel moet je bijna bij de haakse bocht zijn wil je hem eindelijk kunnen zien. Een meter lager is dan ook gewenst. Dit is wat de scooterrijder zag een seconde voor de botsing:

Als je te tunnel infietst, dan helpt de spiegel ook niet veel. Je kijkt in een donker gat en (brom-)fietsers in de tunnel moeten al met licht op rijden wil je ze een beetje kunnen zien. Dit is wat de fietsers zagen een seconde voor de botsing:

Dat het met dit soort slecht ontworpen tunnels fout gaat is niet verwonderlijk. Dit is ook zeker niet de eerste keer. Het zal ook fout blijven gaan als er geen verbeteringen worden aangebracht. En dat is lastig. Eigenlijk zou een stuk tunnelwand in de binnenbocht naar achteren geplaatst moeten worden voor meer zicht. Als Fietsersbond zouden we al blij zijn met een lagere spiegel en een doorgetrokken streep, die aangeeft dat het link is om daar op de andere fietspadhelft te fietsen.

We zijn ook erg benieuwd naar de resultaten van de ‘Verkeers Ongevallen Analisten’. Vaak lezen wij dat er onderzoek wordt gedaan, maar het resultaat van dergelijke onderzoeken komen nooit naar buiten. Je leest er niets over in de krant en navraag leert dat onder meer verkeersambtenaren er ook niets over te horen of te lezen krijgen. We hebben de politie na een ander ongeval hierover gemaild, want ook voor hen moet het teleurstellend zijn dat dergelijke ‘onderzoeken’ niet bekend worden gemaakt. Op die manier valt er niets van te leren. Maar helaas bleef het bij een ontvangsbevestiging en hebben we nooit een inhoudelijk antwoord ontvangen.


Aanvulling 10 april:
Tot onze grote vreugde is de gewenste doorgetrokken streep aangebracht:

Dat geldt ook voor de Tunnel van Luna (Heerhugowaard):

Omdat het bij 2 fietstunnels onder de Provinciale N242 in 2 verschillende gemeentes is uitgevoerd verwachten we dat de Provincie dit heeft gedaan. Het is de vraag of dit komt door onze oproep hierboven en/of door de Verkeers Ongevallen Analisten, waar we niets meer van vernomen hebben.

Geplaatst op 2014-02-17, in Alkmaar, Schermer/De Rijp en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: