Nauertogttunnel Geopend

GEESTMERAMBACHT – Afgelopen maandag (3 maart 2014) is het nieuwe fietstunneltje langs de Nauertogt onder de N245 door, officieel geopend door verkeersgedeputeerde Post en wethouder Westerkamp. Zij deden dit na inname van wat toverdrank en het wegduwen van een stel rotsblokken, die we nog niet eerder in deze tunnel hadden getroffen.

Sinds Juni-2013 kunnen fietsers al prima door deze belangrijke tunnel fietsen. Als Fietsersbond hebben we ons hier behoorlijk voor ingespannen. Aanvankelijk was deze tunnel (rond het jaar 2000) een stuk zuidelijker bedacht bij een fietsroute tussen Heerhugowaard en Bergen. Daar hoort ook de Rekervlotbrug bij. Met de Rekervlotbrug ging het erg langzaam en met die fietstunnel onder de N245 schoot het destijds totaal niet op.

Bij de uitbreiding van het Geestmerambacht bleek dat die zuidelijke locatie recratief leuk is, maar slecht toegankelijk zou zijn voor fietsers uit Langedijk en Sint Pancras. Halverwege 2009 hebben we dan ook bedacht om deze fietstunnel een stuk noordelijker te krijgen langs de Nauertogt. Op die plek hebben veel meer (school-)fietsers iets aan deze tunnel.

Bij de Nauertogt hadden we niet zozeer een probleem met de verkeerslichtenoversteek over de N245, maar met de zeer linke oversteek 100 meter ten oosten van deze kruising waar de fietsers richting Geestmerambacht de 2 drukke rijbanen van de Nauertogt over moesten steken. Dat knelpunt hadden we al in 2006 aan de provincie gemeld.

Met het verplaatsen van de tunnel konden we hier 2 vliegen in 1 klap slaan. Gemeente en provincie waren blij met ons voorstel. En dat kan gekomen zijn door het fatale scooterongeluk dat rond die tijd plaatsvond. Een 4de vlieg was de wens voor een extra rijstrook op de Nauertogt, omdat het daar zo druk is.

Hoe dan ook, de tunnel ligt er gelukkig al weer 9 maanden en wordt goed gebruikt. Zo goed dat de aanwezigen er van op keken hoeveel scholieren er op dat moment door de tunnel wilden. En op dat punt hebben we nog altijd een belangrjke wens, waar de gemeentes Langedijk en Alkmaar en de verantwoordelijken voor (de uitbreiding van) het Geestmerambacht over na mogen denken.

We vinden namelijk dat er een fietspad moet komen tussen deze tunnel en het Molentochtpad. Zo’n fietspad zorgt ervoor dat fietsers niet 2x de Nauertogt over moeten steken naar scholen in Alkmaar-Noord of naar de Rekervlotbrug richting kust. Daarbij is het bestaande fietspad bovenlangs enkele jaren terug behoorlijk versmald en eigenlijk te smal voor fiets- en bromfietsverkeer in 2 richtingen.

Bij het bericht van de werkelijke opening hebben we al een kaartje gemaakt en hier plaatsen we hem om dezelfde reden wederom.

We proberen al een jaar of 4 een dergelijk fietspad (VFP op het kaartje) op deze plaats te krijgen bij de gemeente Alkmaar (waarbinnen het valt), en het Geestmerambacht. Op dit punt is helaas nog geen enkele toezegging gedaan. Niet vreemd, het Geestmerambacht heeft geen geld en hun uitbreidingsplannen liggen inmiddels jaren achter op schema. Voor de gemeente Alkmaar speelt het niet, dit is voor hen een uithoek. Eigenlijk speelt het het meeste voor de gemeente Langedijk, aangezien vooral hun jonge fietsers van daar naar vervolgscholen gaan – zoals het Jan Arendsz in Alkmaar-Noord. Mischien gaat het helpen als de gemeente Langedijk duidelijker deze wens neerlegt bij het Geestemerambacht en de gemeente Alkmaar.

(Bij Langedijkers.nl staat een verslag met foto’s van de opening.)

Geplaatst op 2014-03-07, in Langedijk en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hallo, fietstunnel Geestmerambacht – officieel geopend, Goed schoongemaakt, Geen spin te zien. Nu al liggen weer vele paarden vlaaien – drollen keurig uitgestrooid op het fietspad in de fietstunnel “ook tunnel Noordkant ” en fietspaden. Te erg voor woorden waar ze die rot knollen laten schijten. Lekker als je met de fiets door zon hoop stront rij ” daar hebben zij geen boodschap aan ” Als ik een knol op het fietspad zie schijten denk ik dat een goeie knal op zijn reed wel effect kan geven.

    Groet een Fietser. J.C.M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: