Vrijwilligersmarkt in De Mare

ALKMAAR-DE MARE – Op 14 september (2013) stonden Helen, Marijke, Herman Jan en Sander op de (VCRA) vrijwilligersmarkt buiten in winkelcentrum De Mare met veel te slecht weer. Alles inclusief enquête was goed voorbereid, maar het gewenste droge weer liet zich echter niet plannen. Wij deelden de kraam met vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, zodat onze relatie daarmee ook verstevigd werd.

Naast het bieden van informatie aan belangstellenden en het uitleg geven over wat de Fietsersbond doet, hielden we ook een kleine enquête. Hierbij stond het fietsparkeren in het winkelcentrum centraal.

30 personen namen de moeite het formulier in te vullen. Het merendeel hiervan woont op korte afstand, vandaar dat de fiets (60%) en de benenwagen (21%) het meest aangekruist werden als vervoermiddel. (meerdere antwoorden waren mogelijk).

Het hot item in het betreft het fietsparkeren. Bij de opknapbeurt van winkelcentrum De Mare werd, vooral op grond van de wens van de ondernemers, besloten geen fietsenrekken te plaatsen in het winkelcentrum zelf, maar alleen daarbuiten. 75% vindt dat er wel voldoende parkeerplekken zijn, maar toch zet slechts 47% de fiets hier neer. Slechts één persoon stalt deze in de gratis bewaakte fietsenstalling. De overigen zetten deze elders, met name bij de winkel die men bezoekt, neer.

De beoordeling van de stallingsplaatsen qua vormgeving is ongeveer fifty-fifty: 55% vindt deze ‘goed’, 35% ‘matig’ en 10% ‘slecht’. Positieve zaken zijn, dat de fiets makkelijk vast te zetten is (4x) en dat ze nooit vol zijn (3x). Daarentegen wordt 14x een negatief punt genoemd, over zowel de vormgeving als over de plek. Deze punten brengen wij binnenkort in bij ons overleg met de gemeente.

De gratis stalling is niet bij iedere fietser bekend. Van degenen die deze wel weten te vinden, vindt 2/3 dat deze op de goede plek gesitueerd is. Maar voor een korte boodschap is deze niet aanlokkelijk (te ver van winkels, te kort verblijf).

3/4 van de invullers vindt de verkeerssituatie rond het winkelcentrum veilig. Als onveilig gedrag wordt genoemd: automobilisten die te hard rijden op de parkeerplaatsen; scholieren in het park en het fietsen in het winkelcentrum.

2/3 van de invullers was vrouw en de leeftijd lag bij het overgrote deel boven de 40 jaar, zelfs 12x boven de 60!

Samenvattende conclusie: De antwoorden onderstrepen de visie van de Fietsersbond, dat er nog wel het één en ander te verbeteren valt in het winkelcentrum. Ook als de gemeente blijft vasthouden aan het besluit geen fietsrekken te plaatsen binnenin, zijn verbetering en handhaving nodig om het verblijf in het winkelcentrum voor iedereen prettig en veilig te maken.

Zie de bijlage met een volledig overzicht van de resultaten.


.


In het Kettingblad van Januari-2014 hadden we hier al kort over bericht. Door omstandigheden is dit completere bericht nu pas op de website gezet. Dat geeft nu wel de mogelijkheid om te melden dat er inmiddels ook een aantal andere fietsenrekken, of beter fietsenhekjes zijn geplaatst. Deze stonden ooit in het ontwerp dat met ons is besproken. We vonden en vinden dat een goede keuze, omdat alles past.

Geplaatst op 2014-03-27, in Alkmaar en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: