Rekerflopbrug Vastgelopen

KOEDIJK/BERGEN – Sinds gisteren 5 juni 2014 liggen de drijvende delen van Rekervlotbrug weer aan de kant. Fietsers moeten omfietsen via de oude Koedijkervlotbrug een paar kilometer zuidelijker. Voor veel fietsers zal het omfietsen meevallen, maar het wachten voor de verkeerslichten bij de N9-oversteek tegen.


Deze vastloper vindt gelukkig aan het eind van het schoolseizoen plaats. De scholieren die uit Bergen via de brug en de nieuwe fietstunnels onder de N245 en N242 dagelijks naar scholen in Heerhugowaard fietsen hebben over een maand vakantie en ondervinden ‘nog maar’ een week of 4 hinder. Voor de fietstouristen is het minder leuk. Hun seizoen is net begonnen. En als het net zo lang gaat duren als de vorige keer, dan kunnen zij er tot en met september geen gebruik van maken.

Hoelang het gaat duren is overigens onbekend. De provincie gaat het eerst weer laten uitzoeken. Onze ervaring is dat dat een paar maanden vergt, omdat deze fietsbrug schijnbaar voor hen veel minder prioriteit heeft dan een brug voor het autoverkeer. En daarna moet er iets aan worden gedaan. Dat laatste nam de voorgaande keer ruim een half jaar, maar het ziet er naar uit dat het deze keer toch wel wat sneller moet kunnen.

Echte schade is niet zichtbaar. Van omwonende Koedijkers hebben we begrepen dat de brug de laatste tijd een loeiend lawaai maakte bij het openen en sluiten. Alsof er een kudde krolse walvissen in het kanaal voorbij komt. Zij hebben dit ook bij de provincie gemeld. Met de roestige rails en de roestige wielen zou je kunnen denken dat er geen of te weinig onderhoud is gepleegd. Misschien is het niet meer dan de rails schoonmaken en de wielen vervangen door kunsstofwielen die niet roesten of anders ook de huidige wielen schoonmaken en smeren. Een andere optie is dat het hydraulische systeem vervuild is omdat volgens een bewoner het lawaai al begint voordat de slagbomen gesloten zijn.

Een lokaal machinefabriekje had zoiets mogelijk gisteren al kunnen fixen, maar nu gaat de provincie waarschijnlijk eerst 3 onderzoekbureau’s aanschrijven en mag over een maand de goedkoopste aanbieder een rapport opstellen met wat aanbevelingen zoals hierboven.

Blij zijn we er in elk geval niet mee en we houden het in de gaten.

Meer bij het NHD en RTV-NH

Geplaatst op 2014-06-06, in Alkmaar, Bergen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Als eigenaar van Dijkijs – met vaste standplaats bij de Rekervlotbrug aan de Koedijk-kant, kan ik gelukkig melden dat ik vanmorgen [donderdag 19 juni] van de Provincie NH bericht heb gekregen dat de brug uiterlijk 3 juli a.s. weer in gebruik zal kunnen worden genomen.
  [zie ook Facebook: dijkijs of http://www.dijkijs.nl ]

  Ik wens iedereen een goede zomer toe, en tot ijs!
  Met vriendelijke groeten, Cécile Kühne

 2. @Cécile: Hartelijk dank voor deze melding. Eerder wist de provincie ons nog geen zinnig antwoord te geven en er staat ook nog niets over op hun website . Zelf fiets ik er een paar keer per week langs en meer dan 1 baggeraar heb ik er tot nu toe niet gezien. Of die baggeraar er mee te maken had was me niet duidelijk.

 3. Volgens de Provincie wordt het nu 10 juli eer de versleten lagers vervangen zijn en de brug weer gebruikt kan worden voor het fietsverkeer:

  http://www.noord-holland.nl/web/Actueel/Nieuws/Artikel/Rekervlotbrug-begin-juli-weer-open.htm

 4. Sinds 14 juli kan de brug weer worden gebruikt. Er moet nog wel het e.e.a. aan gebeuren, maar dat komt later.

 5. Op vrijdag 1 aug 2014 was er een softwarestoring die de krant haalde. Rond 13:30 op dezelfde dag was de brug weer in bedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: