Afstappen en Fietsplaten

BROEK OP LANGEDIJK – Op woensdagmiddag 11 juni 2014 is een fietser zwaargewond geraakt op het fietspad langs de Nauertocht in Broek op Langedijk. De man moet vrezen voor zijn voet. Hij reed met zijn fiets vanuit het dorp richting Het Geestmerambacht, toen hij ter hoogte van de Dulleweg bij werkzaamheden ten val kwam. De man wilde zijn fiets de stalen rijplaat naast het fietspad op sturen en kwam daarbij ten val. Hij brak zijn onderbeen. Met een lelijke open beenwond is hij vervoerd naar het ziekenhuis waar hij behandeld wordt. Het is nog maar de vraag of artsen zijn voet kunnen redden. De werkzaamheden zijn beveiligd door afzettingen met daarop borden die fietsers en bromfietser sommeren af te stappen.

.

Aanvulling Fietsersbond:
Regelmatig gebeuren er ongelukken en ook regelmatig met fietsers. Als de weginrichting een van de oorzaken kan zijn, dan schrijven we er op onze website iets over om er van te leren. Dit soort ongevallen lijkt gelukkig af te nemen, omdat er (bijvoorbeeld door toedoen van de Fietsersbond) meer ongelijkvloerse kruisingen komen zoals de fietstunnel in het verlengde van dit fietspad onder de N245.

Ongevallen door werkzaamheden, zoals in het krantenberichtje hierboven, komen ons nog altijd te vaak voor. We hebben niet de indruk dat dit aantal daalt. Aan de ene kant willen wegbeheerders fietsers zo min mogelijk laten omfietsen en mogen ze al snel langs de werkzaamheden, omdat ze smal zijn en niet hard gaan. Fietsers zijn hier zeker blij mee; omfietsen is vaak onaantrekkelijk en als een omfietsroute over een drukke weg moet zonder veilige fietsvoorzieningen dan is dat ook niet verstandig. Aan de andere kant worden de omleidingen en bebording tegenwoordig door de opdrachtgever bij de aannemer gestald. En helaas hebben die niet veel met fietsers en al snel staat er een bord ‘(Brom-)fietsers afstappen!‘.

Dergelijke borden staan er soms al een maand voordat er maar iets aan de hand is. Geen fietser snapt dan het nut. Niemand stapt af. Ook al niet omdat nergens staat waar je weer op mag stappen. De gemeente zou moeten toezien op de uitvoering van de omleiding en de bebording, maar we hebben de indruk dat daar weinig tijd aan wordt besteed.

In dit geval was het iets heel kleins en iets heel tijdelijks. Er zijn rijplaten op het fietspad gelegd om er een zware kraan over te laten steken. Die platen liggen er om beschadiging aan het fietspad te voorkomen. Toen de schrijver er polshoogte kwam nemen waren de rijplaten weg en stond de kraan aan de andere kant naast het fietspad. Het hek met ‘(Brom-)fietsers afstappen!’ stond er nog wel, de kraan was met een hijsklus bezig en de fietsers moesten daar onderdoor. En omdat de schrijver VCA heeft en geen goedgekeurde veiligheidhelm bij zich had, bleef hij wachten totdat de kraan boven het fietspad was weggedraaid.

Dat wachten was echter niet de bedoeling. Een man die bij de werkzaamheden de wacht hield sommeerde om ‘door te fietsen’. En dat is vreemd, want er stond toch duidelijk dat fietsers moesten afstappen. Ik heb zijn advies maar opgevolgd, maar het geeft aan dat de kreet ‘(Brom-)fietsers afstappen!’ zo enorm gedevalueerd is dat niemand dat doet of ook maar verwacht wordt door de wegwerkers. Het is een zogenaamde indekkreet (‘cover your ass’). Het is echt niet bedoeld om de fietsers van nut te zijn.

Dat bleek ook een paar honderd meter oostelijker, waar nog immer eenzelfde afstapbord staat op het fietspad naar het Bindingspad. De rijplaaten zijn daar al een maand weg, maar toen die er lagen fietste ook Jan en alleman door. Oud of jong, niemand stapte af. In onze ogen is het dan ook beter om deze term minder vaak te gebruiken, zodat fietsers het doen als het echt nodig is.

Maar er was nog iets. Bij deze werkzaamheden zijn stalen rijplaten gebruikt (ook bij het Bindingspad). Die platen zijn (met een beetje zand er op) glad en vaak zijn ze vervormd, zodat de uiteinden wat omhoog staan. Daar zijn goede kunststof-alternatieven voor, die zich meer naar het pad vormen en die een ruw loopvlak (fietsvlak) hebben. Nu hoeven die van ons echt niet overal te worden toegepast, maar liever wel op belangrijke fiets- en looproutes zoals langs de Nauertogt en naar het Bindingspad. En als het even kan deze platen graag dwars op de fietsrichting. Het zou iets zijn als gemeentes en andere wegbeheerders dit voor werkzaamheden op loop-en fietsroutes verplicht stellen en daar op toezien. Hopelijk wordt er dus iets geleerd van dit akelige ongeluk.

Geplaatst op 2014-06-20, in Langedijk, Regio en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. De gemeente moet in het contract met de aannemer vastleggen, dat geen metalen platen worden gebruikt, maar rubberen matten.

  2. Herman Jak

    Rubberen matten zijn niet afdoende om de aslasten van de machines goed te vedelen over de ondergrond,de stalen platen hebben een dikte van 15mm en rubber of kunststof minimaal 20 mm maar deze hadden dit ongeval niet kunnen voorkomen.Ik ben de rijplaten legger ook op deze locatie. Wij doen er alles aan om geen opstaande uiteinde te hebben mocht dit gebeuren keren we de platen.ikzelf en mijn opdrachtgever proberen er altijd alles aan te doen om gevaar en hinder te voorkomen.

  3. @Herman Jak: Dank voor de bijdrage. In het verhaal stond geen rubber maar kunststof omdat die doorgaans wel sterk genoeg zijn, ruwer en meer naar het pad vormen. Helaas zijn ze ook dikker. De opmerkingen hierboven zijn gemaakt om ook over de veiligheid van fietsers en voetgangers na te denken die er nog wel langs mogen. Het gaat dan vaak maar om kleine stukjes tot 3 bij 3 meter en daar mag wat ons betreft meer aandacht voor zijn. Kan ook een combinatie zijn van staal met daarover een rubberen loper. In dit geval was ik net te laat. Wat dat betreft kan ik helaas weinig over de uitvoering zeggen.

    Wel kan ik een voorbeeld geven dat nu al een paar maanden gaande is bij de Geestmolen in Alkmaar. Over een stukje trottoir van de Bloemaertstraat liggen al erg lang stalen platen die zeker niet vlak zijn en deels opstaan. Aan de overkant is geen trottoir en dit is een winkelroute voor voetgangers. Ik kom er vaak en zie er nooit groot materiaal over rijden. Schat dat dat maar een uur per dag of minder is. In de tussenliggende tijd zouden de platen opzij geschoven kunnen worden tot ze weer eens nodig zijn.

    Ik vraag me af wat de richtlijnen zijn die aannemers/uitvoerders van gemeentes of andere opdrachtgevers krijgen waar het om fierts en looproutes gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: