Mooi Bergen 2.0

Als Fietsersbond Bergen/Egmond/Schoorl willen wij graag een reactie geven op het project ‘Mooi Bergen 2.0‘. Voor onze Fietsersbondafdeling is het heel simpel. Bergen is een dorp, laat het dan ook een dorp blijven, want dat is de kracht van Bergen.

Hou de plannen ruimtelijk zodat we ook in de toekomst genoeg openbare ruimte hebben om de wandelaars, fietsers en auto’s die ruimte te kunnen geven die nodig is om het verkeer veilig en dorps te kunnen regelen.
In het voorstel stond een kruising op de Dreef ter hoogte van de Bibliotheek, die in Amsterdam niet zou misstaan. Helemaal ingeklemd tussen de bebouwing. Helaas was er niet genoeg politieke steun om de brink uit het eerste plan “Mooi Bergen” terug te laten komen in het nieuwe plan. Deze brink was niet voor niets bedacht. De brink moet zorgen voor een goede en veilige verkeersafhandeling, de bus kan keren rond de brink en door deze brink zal het inkomende verkeer afgeremd worden voordat zij het centrum in rijdt.

Wat nog wel in het ‘Mooi Bergen 2.0’ bleef staan en nog groter is gemaakt, is de grote supermarkt op de locatie waar nu het harmoniegebouwtje en de brandweerkazerne staan. Wij vragen ons af waar de fietsen van het winkelend publiek moeten staan. Er is maar zeer beperkte ruimte voor een stoep. Je kunt nu al op je vingers natellen dat de fietsen op de stoep komen te staan, met als gevolg dat de wandelaar een slalom moet uitvoeren om verder te kunnen. Dat lijkt ons niet de bedoeling.

De auto krijgt een parkeergarage die zich in geld wel terug zal verdienen. Maar aan de fiets valt niet veel geld te verdienen als het op kort parkeren aan komt.

Maar wat is gezondheid, sociaal contact en minder milieubelasting waard. Dat is niet in geld uit te drukken en volgens de Fietsersbond onbetaalbaar.

Onze conclusie is: zet in op genoeg openbare ruimte zodat alle gebruikers elkaar niet in de weg gaan zitten en er in de toekomst ruimte is om de indeling aan te passen aan de tijd. Het moet gewoon goed toeven zijn in Bergen zodat men graag naar het centrum van Bergen komt en het liefst op de fiets natuurlijk.

Fietsersbondafdeling Bergen/Egmond/Schoorl gaat voor een veilige bereikbaarheid en voldoende parkeerruimte voor de fietser naar en in het centrum van Bergen

Advertenties

Geplaatst op 2014-10-15, in Bergen en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Je ziet hetzelfde gebeuren in WC De Hoef (Alkmaar), waar de fietser er bekaaid afkomt qua ruimte en aanrijdroute. Je kunt bijna parkeren in de winkels, maar voor fietser en voetganger is een smal strookje beschikbaar. Laat gemeente Bergen dat eens als slecht voorbeeld meenemen?

  2. @Arrien: Wim dacht abussievelijk dat je Egmond a/d Hoef bedoelde, waar ook een AH staat en ook zeker het e.e.a. verbeterd mag worden. Via deze reactie roep ik dan ook Egmondse fietsers op contact op te nemen met ons of met een betreffende wijkvereniging.

    Als het om WC De Hoef in Alkmaar-West gaat, dan ben ik er gisteren geweest en in schrok er van. Het looppad langs de winkelgallerij is enorm versmald en dat gaat niet alleen gezeur geven tussen parkerende fietsers en mensen die daar te voet komen, maar ook de autoparkeerders (waar alle voormalige loopgrond naartoe is geschoven) moeten zich uiteindelijk over dit pad wurmen om bij een winkel te komen.

    Helaas zijn we hierbij niet betrokken geweest. Het komt wel op de agenda van volgende week en dan gelijk met de herinrichting van het Geert Groteplein (Overdie) waar de gemeente toch ook weer iets van plan is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.