Fietsdiscussieavond GR2014
ALKMAAR (incl. SCHERMER en GRAFT-DE RIJP) – Op 22 oktober is de discussieavond gehouden tussen fietsers en de (fiets-)woordvoerders van de politieke partijen die mee gaan doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 November. Het gaat dan om de nieuwe gemeente Alkmaar inclusief de gemeentes Schermer en Graft-De Rijp die op 1 januari 2015 daar deel van uit gaan maken. De opkomst met circa 50 mensen was zeer positief en veel meer konden er ook niet in de zaal.
De organisatie was in handen van de Alkmaarse Fietsersbond, waarbij Herman Jan (voorzitter Fietsersbond Regio Alkmaar) een kleine inleiding hield over de Fietsersbond en wat die betekent op regionaal en lokaal gebied. Binnen de Regio Alkmaar zijn 585 Fietsersbondleden, waarvan er 17 actief zijn in en om alkmaar. We werken aan veel klankbord en adviesgroepen mee. Bij de landelijke Fietsersbond (met ca. 35.000 leden) kunnen we terecht voor advies en het aankaarten van landelijke problemen. Meer dan de helft van de aanwezigen was op de fiets gekomen en vonden de route er naartoe redelijk veilig.
Fietsdebat
Een groot deel was ingeruimd voor een debat, waarbij de politieke partijen in konden gaan op ons 10 puntenplan, maar waarbij ook de eigen fiets-standpunten van de partijen ruim aan bod kwamen.
Herman (zonder Jan) uit Schoorl leidde dit deel. Hij had dit eerder gedaan in de gemeente Bergen en ook deze keer deed hij dit uitstekend. Herman zit ook in het landelijk bestuur van de Fietsersbond en was min of meer onafhankelijk waar het Alkmaar betrof en natuurlijk wel afhankelijk waar het over de fiets en het fietsen gaat. Voor deze discussie waren alle verkiezingsprogramma’s door ons doorgeplozen.
De sfeer was goed en de opkomst van de politici ook. Van de 13 partijen op de kieslijst lieten alleen 2 kleinere verstek gaan. 2 partijen kwamen met een woordvoerder uit De Rijp en Zuidschermer, de overige woordvoerders kwamen uit het huidige Alkmaar. Natuurlijk kwam het Fietsplan-2014 ter sprake en waarom daar nog niets in staat over het nieuwe buitengebied. De fusiewet verbiedt dit, maar begin-2015 wordt dit document met praktische zaken ingevuld en dan komen er ook zeker zaken in die de Schermer en Graft-De Rijp betreffen. (Een deel ligt al te wachten in onze mailmap.)
Gesproken werd over een mogelijke groei van het fietsgebruik (in Alkmaar wordt al veel gefietst), waarbij de politieke partijen (ook in hun verkiezingsprogramma’s) vooral aan meer fietstoeristen denken. Men betreurde het afschaffen van de ‘fiets van de zaak’, een partij pleitte voor een keurmerk voor organisaties zoals de Fietsersbond. (De Fietsersbond heeft in Alkmaar 2x de fietsbalans uitgevoerd, een compleet fietsonderzoek waarin de gemeente op veel punten goed scoorde.)
Veel werd gesproken over de situatie bij de scholen, waar ouders nog vaak de kinderen met de auto naar school brengen. Je kunt daarbij als gemeente nog zoveel maatregelen treffen om dit te beperken, maar vooral voorlichting en bewustwording bij ouders en scholen blijven noodzakelijk.
De aanwezige Alkmaarse verkeerswethouder wees op de nu steeds toegepaste uitvoering van de fietspaden: in asfalt. In het Fietsplan-2014, staan nog meer uitgangspunten voor meer fietscomfort. Over de Bierkade en Kanaalkade werd verschillend gedacht, de fiets is hier toch vaak het kind van de rekening, zagen vooral de oppositiepartijen in.
Graft-De Rijp en Schermer
Het 3de deel van de avond ging speciaal over ‘het buitengebied’ van het nieuwe Alkmaar. Marijke (die een verleden heeft bij het Hoogheemraadschap en sinds een jaar secretaris is voor de Fietsersbond Regio Alkmaar) leidde deze discussie. Het is ons maar al te duidelijk dat de problemen waar de fietsers daar tegen aanlopen soms behoorlijk anders zijn als in het huidige Alkmaar. In het huidige Alkmaar is de fiets een uitkomst door de compactheid en het ruimtegebrek. Gebrek aan ruimte is er in Graft-De Rijp en vooral de Schermer zeker niet. Eerder zijn het daar de grotere afstanden die een rol spelen. Toeristisch is het een mooi en aantrekkelijk gebied, maar er moet niet vergeten worden dat er ook schoolkinderen wonen, die soms in een naburig dorp naar school gaan en voor voortgezet onderwijs zijn aangewezen op Alkmaar, Purmerend, Heerhugowaard en Krommenie. Het Villa-park en de ontbrekende ontsluitingsweg bij Oost-Graftdijk kwamen natuurlijk ook ter sprake.
Het ging hier vooral om het meedenken en aandragen van aandachtspunten, die we na januari meenemen in het Fietsplan-2014. Zie hier het overzicht aandachtspunten.
Op de avond zelf is er actief getwitterd, die berichten staan hier.
Op de avond zelf werd een promotievideo ‘Fietsen is Fijn‘ getoond, die onlangs gemaakt is door de afdeling Bergen (onderdeel van de Fietsersbond Regio Alkmaar). Op de achtergrond was een fietsfoto-impressie te zien over fietsen in het nieuwe Alkmaar.
In het algemeen hadden we als organiserende Fietsersbond een positieve indruk. De meeste partijen staan positief tegenover de fiets, ook bijvoorbeeld als oplossing voor het milieu en tegen overgewicht. Hopelijk zien en horen we daar in de komende weken nog iets van terug voor de verkiezingen, maar ook vooral daarna als er wordt bestuurd.
Geplaatst op 2014-10-30, in Alkmaar, Schermer/De Rijp en getagd als Fietsplan, Verkiezing. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.
Bedankt voor het verslag. Ik mis echter een mening standpunt van de Fietsersbond/Alkmaar.
Ik wordt deze dagen belaagd met stellingen van diverse politieke partijen. Prima, maar ik mis een (weer)woord van de FB/Alkmaar.
Voor de fietsers van Alkmaar is m.i. de stelling ‘Tweerichtingsverkeer Bierkade en Wageweg’ van de VVD en OPA ronduit nadelig, dan niet gevaarlijk.
We zien de laatste jaren een langzaam oprukken van auto’s, vooral in het centrum van Alkmaar. Dit is tegen het belang van veilig fietsen en wandelen in en zal het centrum uiteindelijk ook minder aantrekkelijk maken voor het winkelend publiek.
Ik begrijp dat de FB/Alkmaar geen stemadvies gaat uitbrengen maar op z’n mist is m.i. een standpunt aangaande bovenstaande noodzakelijk. Misschien ook een vermelding welke partijen wél fietsvriendelijk zijn.
@Matthé: Het klopt dat we geen stemadvies geven. De Bierkade is niet echt aan de orde geweest tijdens de discussieavond. Dat dit daarna door het NHD en andere media naar boven is komen drijven weten we. Er zijn al opnames gemaakt voor RTVNH en die komt naar het schijnt op dinsdag op TV of Radio.
Twee partijen CDA en VVD hebben er een punt van gemaakt en 2 partijen (OPA en PA) hebben een halfslachtige mogelijkheid in de vorm van een fietsstraat voorgesteld. Zelf vind ik dat er te serieus op in wordt gegaan en heb ik er al iets op mijn privéblog over geschreven. Zie hier. Het is ook niet alleen een fiets- versus autoprobleem. Oorspronkelijk had het te maken met de te hoge luchtverontreiniging op de Bierkade in 2005. De fietsers zijn er flink op vooruitgegaan toen er door de 1-richting meer ruimte ontstond.
Het echte probleem zit in de Friesebrug. Die problemen zijn opgelost door dit 1-richtingverkeer en niet door de aanleg van de 2e Friesebrug die een half jaar later begon. Met 2-richting of ook maar de rijrichting omdraaien keren de files op de Friesebrug en vooral de Frieseweg weer terug en daar hebben fietsers, maar ook de lijnbussen flink last van. Uiteindelijk schieten de meeste auto’s er per saldo om die reden ook niets mee op. Dwz wat heb je aan zoiets als de kans op 20 minuten file na een brugopening weer heel normaal wordt?
Volgens mij snap de verkeerswethouder dit ook heel goed en ook Ondernemend Alkmaar hoor je hier niet meer over. Het lijkt er op dat het alleen bedoeld is om wat stemen binnen te halen en na een onderzoekje wordt dan na de verkiezing ‘Oh jammer’ gezegd.
Dat Fietsstraat idee gaat alleen werken als ze iets kunnen bedenken dat daar minder dan 1000 auto’s per dag gaan rijden. Nu rijden er al 7000 auto’s per dag. Als een fietsstraat er voor zorgt dat de 14.000 dagelijkse auto’s weer terugkomen, dan is er geen sprake van een fietsstraat maar een autostraat of beter een filestraat.
@Jan-FB: Klopt, fietsers hoor je over het algemeen nooit klagen, dat zijn hele brave burgers: ze vervuilen niet, maken geen lawaai en rijden niemand dood. Ze krijgen dan ook heel wat minder toebedeeld dan de halve wereld.
Feit is dat de Bierkade (& Wageweg, ik kort het graag af) voor 2007 gevaarlijk was voor fietsers. Zij willen dan ook niet terug naar de oude situatie en ervaren slogans van VVD, OPA en ? als bedreigend.
Mag ik daarom van de Fietsersbond vragen dat ie de fietsers beschermd?
Ik heb je blog gelezen en je hebt gelijk dat er nog meer redenen zijn om hier geen 2-richtingsverkeer meer toe te staan, bv. files op de Friesebrug. Toch ben ik van mening dat belangen van fietsers en automobilisten veel vaker botsen dan de Fietsersbond wil toegeven. Dit is een moment om ook aan de fietsers in Alkmaar te laten zien waar de Fietsersbond (voor) staat, ook al gaat het misschien om ‘holle slogans’, bedreigend zijn ze wel. Nogmaals, fietsers en Fietsersbond zijn veel te braaf!
Die slogans hebben natuurlijk meer effect dan je in eerste instantie denkt: neem die van: ‘Huizenbelasting omlaag’. Wie gaat het begrotingsgat vullen, de armen? of waar wordt op bezuinigd, de armen? Dat wordt er niet bij verteld!
Gelukkig vraag ik de Fietsersbond niet hierover een standpunt in te nemen.