Bierkade Stemadvies

ALKMAAR – Morgen zijn er verkiezingen en 2 partijen hebben onlangs het ‘herstel’ van de Bierkade als verkiezingsitem naar voren geschoven. De vraag die zich daardoor recent opwierp was of wij ons als Fietsersbond Alkmaar daar niet tegen moeten verzetten. Als Fietsersbond geven we geen stemadvies en gaan we er van uit dat fietsers prima zelf na kunnen denken en bijvoorbeeld dit ballonnetje moeiteloos kunnen doorprikken.

Vandaag zendt RTVNH een stukje uit over de Bierkade, die bij hen verkozen is tot het heetste hangijzer van Alkmaar. De grootste groep (van maar 45 stemmers) koos voor het het handhaven van het 1-richtingverkeer voor auto’s op de Wageweg, waardoor de Bierkade vanaf de Friesebrug alleen per fiets bereikbaar blijft. Deze stemmers zijn het dus met de Fietsersbond eens.

Rond 2006 is deze situatie zo gemaakt, omdat er een milieuprobleem op de Bierkade was. Die is daarmee opgelost en tegelijkertijd ontstond er veel meer ruimte voor de fietsers. Natuurlijk waren we daar blij mee en we zien niet graag dat door ruimtegebrek de fietsers daar weer in de verdrukking komen.

Maar toen dit gebeurde viel ons een nog veel groter voordeel op; de ‘eeuwige’ Friesebrug-problemen waren zomaar opgelost. En dat is niet vreemd, het linksafverkeer van de Friesebrug naar de Wageweg is zeer verstorend. In de oude situatie kwam de gemeente er niet uit met verkeerslichten en dat probleem komt bij het ‘herstel’ weer terug. De 2de Friesebrug kwam later en gaat dit probleem niet oplossen.

Verstokte automobilisten wordt een verkiezingsworst voorgehouden, die volgend jaar na een onderzoekje weer terug in de zak gaat.

De grootste coalitiepartij heeft een soort middenoplossing voorgesteld: ‘Maak van de Wageweg en Bierkade een fietsstraat.’ Dat klinkt aantrekkelijk voor de fietsers. En als het een echte fietsstraat zou worden, dan zijn wij er als Fietserbond zeker voor te porren. Maar bij een echte fietsstraat horen hooguit 2000 auto’s per etmaal en nu rijden er dagelijks in 1 richting al 7000 stuks. Het klopt dat die overige 5000 wel over de Bierkade gaan, maar deze alleen als doorgaande sluiproute gebruikt. Ze komen of gaan niet naar bewoners of winkels rond de Bierkade.

Maar hoe filter je die misbruikers er uit? Of is het de bedoeling dat we een fietsstraat met 14.000 auto’s per dag krijgen, waarvan de auto’s naar de Friesebrug weer tot op de Frieseweg vaststaan als de brug eventje open geweest is. Daarmee is de Bierkade meer een autostraat en gaan de Fietsers er op de Frieseweg ook nog eens flink op achteruit. (Net als de bus tussen Heerhugowaard en de Kanaalkade die zo veel meer moeite heeft om over de Friesebrug te komen.)

Hier het stukje op RTVNH en hier een completer verhaal.

Geplaatst op 2014-11-18, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: