MCA Stalling Gratis Onbewaakt

ALKMAAR – Sinds 1 Oktober 2014 is de bewaking van de fietsenstallingen bij het Medisch Centrum Alkmaar gestopt en zijn deze stallingen weer gratis, maar dan wel onbewaakt. In het weekend was er overigens al geen bewaking aanwezig. Destijds waren we als Fietsersbond niet blij dat er geld werd gevraagd voor het bewaken. De gewone bewaakte fietsenstallingen in de stad zijn al jaren gratis en een ziekenhuis zou het gebruik van de fiets om gezondsheidsredenen juist moeten stimuleren.

Vaak gaat het niet om het bedrag, maar om het gedoe met een kaartje. We hebben in September contact gezocht met het MCA omdat we nieuwsgierig zijn naar de evaluatie van de 1-jarige proef met betaald bewaken. Helaas hebben we nog immer geen reactie ontvangen en telefonisch krijgen we ook niemand te pakken die hierover iets kan zeggen. We waren onder meer benieuwd of het aantal stallers was afgenomen na het invoeren van betaald bewaken.

Maar eigenlijk konden we het zelf al een beetje bedenken. Na de invoering nam het aantal fietsen, dat met een slot aan het hek, langs de Kraakmantuinen bevestigd werd toe tot zo’n 20 per dag. Echt overlast gaf het nog niet, maar een indicatie was het wel.

Inmiddels is dit aantal gezakt tot nog maar een paar per dag die niet weten dat het weer gratis is in de overdekte stallingen van het MCA.

Opvallender was het aantal fietsen dat opeens gestald werd in de Ambulance-nis. Daar stonden altijd al wat fietsen, maar dat aantal nam na de invoering van betaald stallen sterk toe:

Ook daar is het aantal inmiddels afgenomen.

Het klopt dat fietsendiefstal op het ziekenhuisterrein veel minder vaak voor komt dan bij stations. Daar zijn goede redenen voor. Als de camerabewaking rond de fietsenstallingen goed wordt gebruikt, dan kan daarmee voorkomen worden dat professionele dieven hier gaan graaien. Kruimeldieven zijn doorgaans niet bij het ziekenhuis te vinden. Die hou je tegen door de fiets goed op slot te zetten aan het rek. Maar ja, dan zouden er wel betere rekken moeten komen waarbij dat kan.

Geplaatst op 2014-12-02, in Alkmaar en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. juanita de jong

  mijn fiets is gestolen afgelopen donderdag . Ik ben me rot geschrokken , want deze grap kost me weer 550 euro .
  Dus dan sta je niet erg hard te lachen , als je ook nog geen miljonair bent .
  Nu kost het me een uur lopen naar het ziekenhuis , en dan loop je nog mank ook .
  Erg blij mee .

 2. @Juanita: Er is een mail naar je verstuurd, maar daar komt helaas geen antwoord op.

 3. juanita de jong

  Deze grappemakerij kost mij € 520,00 , die ik niet heb .
  Waarom krijg je dan wel een kaartje aan je stuur ?
  Is dat de rovers wijs te maken dat deze fiets misschien wat waard is ?
  Nou ik moet eerlijk zeggen dat ik jankend naar huis ben gelopen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: