Fietsstraat Meidoornweg Schoorl
SCHOORL – Fietsers die de lokale en provinciale media volgen zal de commotie opgevallen zijn over een plan van de gemeente Bergen voor een fietsstraat, die grotendeels over de Meidoornweg (Mw op het kaartje hieronder) in Schoorl loopt. De buurt is bang dat het een ‘racestraat‘ wordt. In de regio Alkmaar zal dit de 10de fietsstraat worden, waarvan de 3de in de gemeente Bergen. Over geen van de eerdere fietsstraten hebben we deze kritiek gehoord, niet vooraf en niet achteraf. We kijken er dan ook van op en proberen er met de gemeente en de buurt uit te komen.
Fietsstraten rukken de laatste jaren op als een soort Haarlemmerolie voor plekken waar geen vrijliggend fietspad te realiseren is. Een fietsstraat is niet veel meer dan een fietspad waar auto’s van aanwonenden op te gast zijn. Op veel fietsstraten is ook doorgaand autoverkeer, maar dat moet tot een minimum worden beperkt. Door de fietsers voorrang te geven worden deze doorgaande automobilisten min of meer weggejaagd naar alternatieve wegen die voor hen vlotter gaan.
Op geen van de fietsstraten (zoals de Van Blaaderenweg of de Frieseweg) is de fietssnelheid of het aantal racefietsers (sterk) toegenomen. Fietsstraten worden door alle fietsers gebruikt en hun recenties zijn doorgaans erg positief, maar ze trappen wel even hard als normaal. Met wat geluk neemt hun aantal wel toe. Van ongelukken hebben we nog geen cijfers. We hebben wel de indruk dat het veiliger is dan gewone wegen met fietsstroken of wegen die duurzaam veilig zijn ingericht. Het autoverkeer houdt goed rekening met de fietsers en daar zijn we erg blij mee.
Toch is de fietsstraat over de Meidoornweg iets om goed over na te denken. Deze weg (in een 30km-zone) zat altijd al in de fietsroute tussen Schoorldam, Schoorl en Schoorl aan Zee. Een deel van de fietsers reed hier dan ook en dan vooral de fietsers die de fietskooppunten (44 en 45) volgen en de minder ervaren fietsers of mensen die met kinderen naar het strand fietsen. Kortom fietsers die de tijd hebben en niet doorjakkeren. Racefietsers vonden deze route niets en gingen niet vanaf Schoorldam bij Fixit (F) (tegenwoordig Kluswijs) rechtsaf. Zij gingen met de Damweg gewoon rechtdoor omdat dat sneller gaat en je minder bochten hebt.
Deze ‘uitdaging’ is ontstaan door de nieuwe fietstunnel (T) onder de N9 bij Schoorldam. Die is te zuidelijk aangelegd en kwam niet meer uit op de Damweg richting Schoorl. Je moet daarvoor bij de Parallelweg (P) als fietser voorrang verlenen en op drukke tijden is dat knap lastig. De gemeente bedacht al snel de ‘Dijkrate’ (D) in het verlengde van het fietstunneltje en asfalteerde iets verder een doorsteekje naar de Dr. Heringalaan. Aantrekkelijke en voor de handliggende opties, die via wat fraaie bospaden bij het oude raadhuisje (R) in hartje Schoorl uitkomt.
Dat is dus niet bij de Schoorlse Zeeweg (45) die vanaf Schoorldam als enige optie naar de duinen en het strand kan worden gezien. De oude route langs de molen (Mn) is daar veel mooier en aantrekkelijker voor. Dus moest er een betere oversteek komen over de Damweg. En met dezelfde buurt is afgesproken om dat bij Kluswijs (F) en de Nieuwedam te doen en niet bij de parallelweg langs de N9. Binnen de Fietsersbond dachten we daar verschillend over, want de fietsers tussen Schoorldam en Petten houden de lastige Damweg-oversteek bij de N9.
Het voordeel van de oversteek bij Kluswijs is dat basisschoolkinderen hier iets aan hebben. Maar dat hield natuurlijk ook in dat de fietsroute over de Meidoornweg weer werd hersteld en dat de gemeente die wil verbeteren. Er rijden niet veel auto’s. Wat er rijdt is bestemmingsverkeer en het is nu al als 30km-zone ingericht. De totale lengte betreft 300 meter.
Er zijn 2 soorten fietsstraten. Een met 2 fietslopers en een verhoogde overrijdbare midden-as, zoals de Hoflaan in Bergen en de Frieseweg in Alkmaar. Bij minder doorgaand autoverkeer (zoals op de Meidoornweg) is het gebruikelijker om 1 fietsloper te gebruiken met aan de kanten uitwijkstroken zodat auto’s elkaar kunnen passeren. Die uitvoering is toegepast op de Van Blaaderenweg in Bergen en de Kruseman van Eltenweg in Alkmaar. Door een fout in de planning rijdt op die laatste (nog een halfjaar) veel te veel autoverkeer en ondanks dat blijven de auto’s keurig achter de fietsers rijden. Dat remt niet alleen de autosnelheid, maar ook wielrenners worden hierdoor afgeremd.
De angst voor racefietsers of bromfietsers lijkt ons daarbij ongegrond. Die nemen gewoon na de Dijkrate de Evendijk (E) en vervolgens een stukje Laanweg of Voorweg (zie W). Het zijn dan ook meer de bewoners aan de Evendijk die meer (brom-)fietsverkeer hebben gekregen na de aanleg van de fietstunnel. Ook mountainbikers gaan vooral hierlangs naar hun ingang bij Aagtdorp.
Al met al blijft het lastig en de fietstunnel onder de N9 wordt de eerste 30 jaar vast niet verlegd. Ontvlechten vinden we daarbij prima en de route naar het centrum is nu erg auto(lawaai)vrij geworden. De beste oplossing voor de fietsers tussen die tunnel en de Schoorlse Zeeweg blijft een grote uitdaging en met de gemeente en de bewoners willen we die zo gunstig mogelijk maken.
Geplaatst op 2014-12-18, in Bergen, Regio en getagd als Evendijk, Fietsstraat, Meidoornweg, Schoorl. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0