Bhalotrabrug

HEERHUGOWAARD-ALKMAAR – In een vrij vroeg stadium (op 25-juli-2012) hebben we gemeld dat de Bhalotrabrug tussen Alkmaar en Heerhugowaard over de N242 naast het spoorviaduct gebruikt kon worden. Destijds moest nog de officiele opening plaatsvinden, was de naam nog niet bekend en de aftakking naar de tunnel onder de Westtangent door was er nog niet.

Die aftakking is afgelopen september eindelijk gerealiseerd:
en sinds die tijd waren we er nog niet toe gekomen om het bericht van 2012 aan te vullen.

Opening
Actieve Fietsersbondleden uit Heerhugowaard en Alkmaar waren bij de de officiële opening op 12-oktober-2012 aanwezig. Daarbij ging het vooral om de naamgeving en de naamgever. De in India geboren Architect Ashok Bhalotra was daarbij aanwezig. Hij was de ontwerper van de stad van de zon en werd met deze opening in het zonnetje gezet.

Dat het een belangrijke fietsverbinding tussen Alkmaar en Heerhugowaard is kwam niet erg uit de verf. Toch wisten veel fietsers al snel deze route te vinden, al was het maar dat de verkeerslichten-oversteek van de Westtangent over de N242 werd opgeheven voor de aanleg van de nieuwe Ovatonde.

De HAL-Verbinding
De overgrote meerderheid (hoofdzakelijk school- en woonwerkfietsers) over deze brug fietst tussen het Hertogh Aalbrechtpad (station Alkmaar-Noord) en het centrum en stationsgebied van Heerhugowaard. Ze fietsen daarvoor vooral over het bedrijventerrein Beveland. De aftakking naar de Westtangant is veel minder populair. Je kan nu wel mooi met een tunnel (De HAL-Verbinding) onder de Westtangent door naar het bestaande fietspad langs de Westtangent, maar die is nog immer rijkelijk voorzien van verkeerslichten en daar zijn fietsers behoorlijk allergies voor.

HAL slaat op de oude samenwerking Heerhugowaard-Alkmaar-Langedijk en die is op dit moment alleen voor fietsers aan weerszijde langes de spoorbrug als verbinding beschikbaar. Voor de auto’s komt de mandelabrug zodat Alkmaar via de Beverkoog aan Heerhugowaard wordt verbonden, maar voor de automobilisten van Langedijk zijn nog geen plannen naar dit punt.

‘Fietsbewegwijzering’
Inmiddels zijn er ook fietswegwijzers geplaatst, waarschijnlijk door de Provincie:

Die heeft duidelijk niet begrepen waar de Bhalotrabrug toe dient. Alleen de woonplaatsen Sint Pancras en Schagen en de gemeente Langedijk (waar Sint Pancras deel van uitmaakt) worden over deze brug gestuurd en de fietsers naar Alkmaar niet. Die worden het Park van Luna ingestuurd en mogen het daar zelf uitzoeken. Dwz rond de Tunnel van Luna staan na 3 jaar nog steeds geen fietswegwijzers. En met een tikkie pech komt zo’n onbekende fietser via het laatste stukje Middenweg uit bij wegwijzers die hen via de verkeerslichten van Stompetoren en over de Nieuwe Schermerweg naar Alkmaar stuurt, aangezien die wegwijzers rond de N242 al 5 jaar eerder fout zijn geplaatst.

Dat terwijl er een mooie 3x zo korte en veel beter verlichte fietsroute zonder verkeerslichten langs het spoor ligt, waarvan Alkmaar onlangs het Achtergeest-gedeelte prima heeft geasfalteerd. Maar ook uit Alkmaar wordt bij de Herenweg niet naar Heerhugowaard verwezen. Terwijl het gros van de Herenwegoverstekers van daar over de de Bhalotrabrug naar Heerhugowaard fietst.

Kortom aan fietswegwijzers wordt nog immer geen aandacht besteed. Er wordt door een onbekende even snel gekeken wat daar op de autowegwijzers van de N242 staat en niet even aan mensen gevraagd die het wel weten, bijvoorbeeld bij de locale Fietsersbond of betreffende gemeente.

Deze foute of ontbrekende fietswegwijzers vinden we overal in onze regio en daarbuiten. Gemeentes zijn op de hoogte van onze kritiek en erkennen de fouten maar hebben daar de laatste 10 jaar niets mee gedaan. Met de start van een nieuwe Nationale BewegwijzeringsDienst gaan we er dit voorjaar opnieuw flink werk van maken en mogelijk krijgen we via de Provinciale verkiezingen ook wat meer vat op de Provincie, die duidelijk maar wat aanrommelt als het om de fietswegwijzers gaat.

En dat op dit soort complexe punten goede en betrouwbare fietsbewegwijzering nodig is mag blijken uit het kaartje, dat we al in 2012 hebben geplaatst. (FV is het Fietsviaduct die nu Bhalotrabrug heet. Rood en oranje zijn fietspaden.)

Geplaatst op 2015-01-10, in Alkmaar, Heerhugowaard, Regio en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: