Weesfietsen Station Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD – Net voor de kerst heeft de gemeente Heerhugowaard bepaald dat er dit jaar (2015) weer geruimd gaat worden vooral bij Station Heerhugowaard, maar ook bij de bushaltes. Fietsen mogen daar maximaal 2 weken aan een stuk verblijven. Staan ze er langer dan worden ze verwijderd en tijdenlijk bewaard in het depot van station Alkmaar. Het bekende gele vak bij de Watertoren, waar Alkmaar ook de verwijderde fietsen bewaard.

Bij sommige fietsen is het goed te zien dat die niet meer gebruikt worden en achtergelaten zijn. Ze houden onnodig plekken bezet die andere fietsers graag willen gebruiken. Gemeente Heerhugowaard gaat 4x per jaar een opruimactie uitvoeren.

Als de fietsen te lang in het depot staan, dan gaan ze naar Rataplan-Fiets. Die controleert ook of fietsen gestolen zijn. Als de eigenaar niet binnen de wettelijke termijn op komt dagen of gevonden wordt, dan knapt Rataplan de fietsen op en mag die verkopen of als onderdelen gebruiken.

Fietsen die overlast veroorzaken (denk aan een slot aan een leuning naar de perrons) mogen altijd worden weggeknipt en ook die gaan naar het depot. In de praktijk worden die vrij snel door de eigenaar opgehaald. De weesfietsen worden bijna nooit opgehaald, wat ook duidelijk maakt dat de eigenaar er al eerder afscheid van heeft genomen.

In de Regio Alkmaar is in elk geval geen sprake van Amsterdamse toestanden, die de landelijke Fietserbond onlangs beschreef. (link) Daar wordt 1 op de 11 fietsen weggeknipt. In Alkmaar en Heerhugowaard ligt dit (ruim) onder het landelijk gemiddelde. Ondanks dat de gemeente Alkmaar op dit moment erg actief is om het stationsgebied vrij te houden voor de grote ombouw.

Als Regionale Fietsersbond worden we goed bij deze opruimplannen betrokken en zien we er op toe dat gemeentes de wettelijke termijnen respecteren. Dit opruimen kan ook alleen als er voldoende rekken beschikbaar zijn om de fietsen goed te kunnen stallen.

Verder nog de tip om fietsen zoveel mogelijk goed in de rekken te stallen. Op de standaard waaien ze al snel om en nemen dan andere fietsen mee. De kans op schade daardoor is veel groter dan de mogelijke schade die kan ontstaan door het gebruik van een rek.

Fietsdepot in Station Alkmaar dicht bij de Watertoren.

Geplaatst op 2015-01-19, in Alkmaar, Heerhugowaard, Regio en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: