Oxhoofdbrug

BROEK OP LANGEDIJK – Rond het Oxhoofdpad is flinke commotie ontstaan over de nieuwe ‘fiets- en voetgangersbrug’. De vrijwel vlakke oude brug is vervangen door een nieuwe die erg steil is. We hebben dit gemeten op ruim 27%. En bij een dergelijk hoogteverschil van ruim 1 meter is er geen sprake meer van een fietsbrug en zelfs niet van een voetgangersbrug, tenzij er treden worden aangebracht.



Voor een normale fietsbrug geldt een maximum percentage van 5%. Dan hebben we het wel over een hogere brug in een belangrijke fietsroute. Bij dit soort bruggen is 8% ook acceptabel, maar 27% zeker niet. Een groot deel van de fietsers komt hier niet tegen op. Oudere fietsers zullen afstappen en moeite hebben om hun zwaardere elektrische fiets omhoog te duwen. Maar ook het naar beneden fietsen moet je niet willen, de snelheid wordt dan veel te hoog.

Voor voetgangersbruggen gelden andere normen. Als een loopbrug ook geschikt moet zijn voor scootmobielen, dan is een maximum van 10% gebruikelijk. Alle nieuwe voetgangersbruggetjes in de Twuyverhoek zijn 10%. Maar ook hier, zo dichtbij Huize Horizon, mag je scootmobielen verwachten. Omrijden kan, maar dat is met 900 meter een flink stuk, waarbij de Lepelaar druk is met autoverkeer.

De steilheid heeft te maken met de nieuwe doorvaarthoogte van 2,3 meter. Bij zo’n hoogte heb je langere opritten nodig en daar is geen ruimte voor. Deze brug (A) vervangt niet alleen de oude vrijwel vlakke brug (A), maar ook een brug in het Meeuwpad, die het Oxhoofdpad met De Meeuw verbindt. Die 2de brug (B) was net als deze nieuwe 2,30 boven het water. Alleen waren de opritten (inclusief oplopende bestrating) 3x zo lang, waardoor deze hooguit 10% was. OV was de oude vaaarroute en die is nu vervallen en mensen uit dit gebiedje dienen nu de nieuwe vaarroute NV te gebruiken.

Het is maar de vraag of bij de 16 huizen aan het water ten zuiden van de Meeuw schepen tot 2,3 meter hoogte komen. Akkerschuitjes zijn in elk geval niet zo hoog, die konden onder de oude vlakke brug door. Voor de Achterburggracht geldt een maximale doorvaarthoogte van 1,55 meter en die heeft te maken met de vaste brug in de Lepelaar over de Achterburrgracht. Als de nieuwe brug zo hoog moet blijven, dan zijn langere opritten nodig en daar is vrijwel geen ruimte voor. Als de brug wordt verlaagd naar de maximale doorvaarthoogte van de Achterburggracht, dan komt het stijgingspercentage op 9%, wat een enorme verbetering is.

Het grootste probleem is de communicatie. De Fietsersbond was niet op de hoogte van deze verandering en als het om een ‘fiets- en voetgangersbrug’ gaat (zoals de gemeente stelt), dan was het beter geweest als dit eerder aan ons was gemeld. Dan hadden we deze ‘fout’ kunnen voorkomen, zoals bij de Zandslootbrug die aanvankelijk aan de kant van het Winkelcentrum ook 27% zou worden. Door onder meer ons opletten is daar het fietspad langs de Voorburggracht opgetild, waardoor de vele scholieren een stuk veiliger over die brug kunnen.

Op de meeste tekeningen van gemeente ontbreken hoogtematen. Tekeninglezen is een technisch vak waar niet iedereen in geschoold is, maar dat wordt nog een stuk lastiger als de hoogtematen en stijgingspeercentages ontbreken bij bruggen en tunnels. Alleen in het Beeldkwaliteitsplan stonden 2 foto-voorbeelden voor de brug; een vlakke en een van circa 10%. Zo ver wij na kunnen gaan is aan de bewoners of andere betrokkenen nooit duidelijk gemaakt dat deze brug 27% zou worden om zo aan de doorvaarthoogte van 2,3 meter te voldoen.

De bewoners waren dan ook verrast toen deze brug werd geplaatst. Die verrassing is omgeslagen in flinke geïrriteerdheid met onder andere een petitie waaraan inmiddels 180 mensen hebben meegedaan. De Fietsersbondvertegenwoordiger voor Langedijk heeft de brug aan de orde gebracht in diverse overleggen met de gemeente, maar dit heeft nog geen resultaat opgeleverd.

(In een NHD-artikel zijn de stijgings-percentages vervangen door graden. Dat is onjuist en mogelijk heeft de ontwerper hier ook fouten mee gemaakt. Rechts een grafiek met de verhouding tussen hellingshoeken in graden en stijgingspercentage die gebruikt worden op verkeersborden. Hier een Excel-rekenhulpje. Zie ook wikipedia.)

Geplaatst op 2015-01-29, in Langedijk en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. De Langedijker ChristenUnie wil verder denken over de Oxhoofdbrug, zie hier hun bespreeknotitie:
    https://langedijk.christenunie.nl/k/n13073/news/view/928005/162271/gerealiseerde-brug-oxhoofdpad.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: