Fataal Ongeval op Willem de Zwijgerlaan

ALKMAAR-Overdie – Op donderdagmorgen 3 december vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Willem de Zwijgerlaan en de Mr. P.J. Troelstrakade in Alkmaar. Hierbij raakte een 75-jarige Alkmaarder dodelijk gewond.

Omstreeks 10:00 uur reed een 21-jarige man uit Heemskerk in een personenauto over de Willem de Zwijgerlaan. Ter hoogte van de Mr. P.J. Troelstrakade kwam hij in botsing met het slachtoffer, die op de fiets reed. De fietser reed mogelijk in dezelfde richting over de Willem de Zwijgerlaan en stuurde plotseling naar links. De automobilist week uit naar links, maar kon een aanrijding niet voorkomen. Het slachtoffer raakte zeer ernstig gewond en overleed ter plaatse.
De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Een ter plaatse ingesteld technisch onderzoek kan hier mogelijk uitsluitsel over geven.


Het bovenstaande bericht is van de politie en is overgenomen door AlkmaarCentraal en het NHD. Bij het NHD staat een videoverslag van AlkmaarCentraal en daarin wordt gezegd dat de fietser uit de Troelstrastraat kwam. Dat klinkt aannemekijker, maar navraag bij de politie doet vermoeden dat dit toch onjuist is.

Helaas is het een landelijke trend dat vooral mannen boven de 60 veel vaker bij een fietsongeval overlijden. In Alkmaar is dit niet anders. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld doofheid en/of een afgenomen reactievermogen. Mogelijk onderzoekt de politie dat ook, maar helaas zien wij (of de gemeente) nooit uitslagen van onderzoeken die de politie instelt.

Advertenties

Geplaatst op 2015-12-06, in Alkmaar en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Het is interessant om te weten hoeveel elektrische fietsen betrokken zijn bij ongevallen van 60-plussers. Op een leeftijd waarop het allemaal in het hoofd wat langzamer gaat wagen veel ouderen de overstap naar de elektrische fiets. Dat zou aardig zijn als je maar niet de trapondersteuning gebruikt om sneller te fietsen…
    En waarom zijn mannen vaker slachtoffer?
    Ik heb sinds vijf jaar een damesfiets. Met inmiddels een klein zijspiegeltje waardoor ik meer bedacht ben op achterop komend verkeer (dat ik idd niet altijd aan hoor komen).
    Een 65 plusser (fietst 7000 á 8000 km. per jaar zonder trapondersteuning).

  2. @Henk: Op de foto’s en video is te zien dat de fiets bij dit ongeluk heeft geen accu of motortje heeft. Het is een normale herenfiets, met naafdinamo en degelijke fietstassen. Dat oudere mannen helaas vaker verkeersslachtoffer zijn komt uit het CBS en staat hier beter beschreven. Daar staat ook dat een groot deel van de oudere mannen over is gestapt op damesfietsen. De politie houdt niet bij of het een gewone of een elektrische fiets is. Er is wel onderzoek gedaan naar elektrische fietsen en dan blijkt dat ze per afgelegde kilometer niet meer of minder ongelukken hebben. Wel is het zo dat mensen op elektrische fietsen grotere afstanden afleggen, waardoor dus ook het aantal ongelukken is toegenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.