Friesebrug-Aanpassing!

Begin-November zijn er 2 kleine aanpassingen gemaakt aan de fietsoversteken ten noorden van de Friesebrug. Aanpassingen die we als Fietsersbond al direct bij de verbouwing hadden voorgesteld. Eentje had ook direct gekund, die betreft alleen de fietsers. Andere verkeersdeelnemers hebben daar geen ‘last’ van. Het gaat om de oversteek vanaf de Frieseweg naar de Friesebrug. De inrit van dat fietspad naar de brug was te krap gemaakt en is nu vergroot:

De fietsers die vanaf de Friesebrug naar de Frieseweg gaan hadden bij de zogenaamde bypass een rare knik. Dat was destijds voor ons het best haalbare. Aanvankelijk was deze bypass van de Friesebrug naar de Nieuwe Schermerweg alleen bedoeld voor de lijnbussen van Connexxion. Tijdens de inspraak is toen bedacht om alle auto’s ook deze mogelijkheid te bieden en daardoor ontstond er een oversteekprobleem voor fietsers richting Frieseweg. Met een vreemde knik kwamen die toen toch nog in de voorrang, maar die oplossing was verre van fraai. Het gevolg was wel dat de meeste fietsers die hier rechtdoor gingen hun linker hand uit staken om aan te geven dat ze voorrang namen.

Maar goed de Connexxion vond het uiteindelijk ook maar niets en ook dit vuiltje is onlangs netjes weggepoetst door de knik voor de fiets er uit te halen en de fietsers netjes rechtdoor over te laten steken:

Als Fietsersbond waren we zeker niet tegen deze aanpassing. Sterker nog we hebben er jaren om gezeurd. Toch hadden we inmiddels wel onze bedenkingen of dit wel goed zou gaan bij de omschakeling. Verkeersdeelnemers hebben vaak een half jaar nodig om te wennen aan nieuwe situaties.

En helaas het ging mis. Gistermiddag is een overstekende fietser aangereden door een afslaande automobilist die geen voorrang gaf. (Bij het NHD meer.) Het is heel gebruikelijk dat langs een voorrangsweg ook de fietsers in de voorrang zijn, dat levert vrijwel nergens problemen op. Hier dus wel en dat komt waarschijnlijk omdat de automobilist nog verwachtte dat deze rechtdoorgaande fietser zijn linker hand wel uit zou steken. Dat is geen  verkeersregel en in de huidige situatie zullen de fietsers dat niet meer als normaal beschouwen.

Het lijkt ons beter om op de Friesebrug een bord te plaatsen zoals hier aan de linker kant, totdat men meer gewend is aan de verandering. Maar misschien is dit wel zo’n belangrijke situatie, dat het nog niet bestaande bord rechts wenselijker is. Er steken immers ook voetgangers over en bij zebraborden past de gemeente Alkmaar doorgaans een brede gele rand toe voor meer aandacht.

Advertenties

Geplaatst op 2015-12-15, in Alkmaar en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s