Fietsplan Alkmaar
ALKMAAR – Op 2 juni heeft de gemeenteraad het fietsbeleidsplan aangenomen. Alle partijen stemden er mee in, behalve GroenLinks die meer ambitie van de gemeente wilde. En 200.000 euro per jaar extra voor het stimuleren van fietsgebruik is niet overdreven veel voor een gemeente met 106.000 inwoners.
Eigenlijk was dit hetzelfde Fietsplan dat al in eind-2014 is aangenomen. Dat was voor de fusie met Graft-De Rijp en Schermer en dat gedeelte is toegevoegd in het beleidsplan dat nu is aangenomen. De gemeenteraad, maar ook de Alkmaarse Fietsersbondafdeling zitten nog wel met dit nieuwe buitengebied. De problematiek is daar duidelijk anders en het lukte ons vrijwel niet om van de bewoners knelpunten of verbeterpunten te ontvangen.
iBike-Campagne
Dat laatste ging via de iBike-actie en via borden en de Uitkomst waar de Stadskrant in opgenomen is. Bij iBike ging het om het verzamelen van knelpunten en van de 700 bijdrages op Facebook waren en zo’n 50 zaken waar de gemeente en wij iets mee kunnen. Het gaat dan ook vooral om punten die al eerder bij de gemeente bekend zijn en al langer op onze knelpuntenlijst te vinden zijn.
Deze iBike-bijdrages zijn besproken in een zogenaamde expertgroep waar in totaal 20 fietsersbondleden (deels) hebben meegewerkt. De gemeente was erg tevreden over onze actieve inzet. Dat neemt niet weg dat dit traject ontzettend lang heeft geduurd, omdat de betrokken ambtenaren hun handen vol hadden aan de fusie-afwikkeling. Maar al met al is het meeste terecht gekomen in een uitvoeringsplan.
Uitvoeringsplan-2016
Het uitvoeringsplan voor 2016 is vrijwel discussieloos aangenomen door de gemeenteraad.
Het gaat dan om punten die in de laatste helft van 2016 nog realiseerbaar zijn zoals:
– Fietsstroken op de Herenweg tussen de spoorwegovergang bij Sint Pancras en de Nollenweg.
– Handhaving weesfietsen en bromfietsen bij Station Alkmaar Noord
– Fietsen toegankelijk maken voor diverse doelgroep zoals vluchtelingen *
– Asfalteren van tegelfietspad Laan van Troyes
– Verplaatsen drukknop kruispunt Kruseman van Eltenweg – Helderseweg (bij Gerechtshof)
– Aanpassen aansluiting fietspad Zwijnsmeerpad
– Aanbieden fietsenrekken in openbare ruimte
– Onderzoek verkeersveiligheid Kanaalkade-oversteek bij Gedempte Nieuwesloot
– Asfalteren fietspad Noorderkade (langs huizenkant Huiswaard)
– Promotie bewaakte fietsenstalling Ridderstraat (naast V&D en achter McDonald’s)
– Educatieprogramma Verkeerslokaal + ANWB Streetwise
– Verwijderen/vervangen van fietspaaltjes
– Herstellen van fietsbewegwijzering (eerste kleine aanzet)
– Molentochtpad in de voorrang (Alkmaar-Noord)
– Zandersweg in de voorrang (Alkmaar-Zuid)
– Versterken fietsoversteek Zeswielen Rekerdijk
– Extra doorsteekje Noorderstraat
Er zijn uit de iBike-campagne nog veel meer zaken gekomen, en die worden aangepakt in 2017 t/m 2020. Het uitvoeringsplan voor 2017 zal aan het eind van dit jaar ter sprake komen.
* In de commissie en raadsvergadering is veel gesproken over het toegankelijk maken van fietsen voor vluchtelingen en mensen met een te laat inkomen. De gemeenteraad wilde dit vooral onderbrengen in het vluchtelingenbeleid en het armoedebeleid van de gemeente. Ons maakt dat niet veel uit, als het maar wel aangepakt wordt. Daarover later meer.
Graft-De Rijp en Schermer
Er werd ook gesproken over het nieuwe buitengebied, dat in het bovenstaande lijstje niet vertegenwoordigd is. Naast weinig input heeft het ook te maken met het realiseren. Als er al iets moet gebeuren, dan vergt dat meer tijd en vaak meer geld en in dit kalenderjaar gaat dat niet meer lukken. Als Fietsersbond hebben we overigens wel punten aangedragen en we hebben een mail verstuurd naar de raadsleden die zich voor het buitengebied inzetten. Helaas heeft maar 1 van de 3 daar op gereageerd.
Regensensor
Verder was er een discussie over een regensensor die uit de mouw van de PvdA kwam. Daar komen we nog apart op terug. Wel is het zo dat we graag hadden gezien dat zij dit idee ook eerder bij iBike hadden gemeld, zodat de expertgroep zich hierover had kunnen buigen.
Fietstunnel Huiswaarderweg
De VVD kwam met een fietstunnel onder de Huiswaarderweg (verlengde (N245) bij de Schinkelwaard. Wij hebben dit punt ook op onze agenda aangezien daar 8 rijbanen moeten worden gekruist. Alleen gaat dit om erg veel geld en draait de gemeente Alkmaar daar vrijwel volledig voor op aangezien het geen provinciale weg is. Het past dus niet binnen het fietsplan en heeft ook voordelen voor de afwikkeling van het autoverkeer.
Gelijkwaardigheid Fiets en Auto
Door de coalitiepartijen werd erg op gehamerd dat de fiets en de auto als gelijkwaardig in het coalitieprogramma staan. En eigenlijk werd daarmee bedoeld dat de fiets niet voorgetrokken mag worden. Zelf vinden we die gelijkwaardigheid ook wel wat. Er zijn zo’n 80 oplaadplekken voor een handjevol elektrische auto’s, terwijl er maar een stuk of 10 (goedverstopte) oplaadpunten zijn voor de circa 12.000 elektrische fietsen die Alkmaar rijk is. En als er net zoveel geld aan het fietsverkeer wordt besteed als aan het autoverkeer, dan hadden we helemaal geen knelpunten meer.
Toch zijn we zeker tevreden met het behaalde resultaat. Dat wil zeggen als alle punten ook daadwerkelijk in de komende jaren effectief worden aangepakt. En daar zullen we goed op letten.
Geplaatst op 2016-06-18, in Alkmaar, Schermer/De Rijp en getagd als Alkmaar, Fietsbeleid, Fietsplan, Graft-De Rijp, I Bike Alkmaar, Schermer/De Rijp. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0