Zo kan het ook

(Zie ook de aanvulling onderaan.)

ALKMAAR – De gemeente zit al een tijdje met de kruising Oudegracht-Klein Nieuwland in de maag. Door het verplaatsen van de Nieuwlandbrug is dit een volledige kruising geworden, waar het eerder 2 T-spitsingen waren. (Brom-, snor-) fietsers uit het Klein Nieuwland karren zomaar de brug over richting Binnenstad. Niet gek, door het 1-richtingverkeer op de Oudegracht kunnen alleen auto’s van links komen en hebben deze diverse fietsers van rechts dus voorrang.

Dat is inmiddels een paar keer misgegaan en nu zoekt de gemeente een veiligere oplossing. Een van de mogelijkheden is om daar het verkeer van rechts geen voorrang te geven en de Oudegracht om te zetten in een voorrangsweg. Daar zijn wij als Fietsersbond niet blij mee en ook de bewoners vinden dit een slecht plan. Er wordt nu al te hard gereden op de Oudegracht en die snelheid gaan alleen maar omhoog door zoiets. Daarbij is het een uitzondering en voor je het weet komen er allemaal van dit soort ‘oplossingen’ langs de Oudegracht, Luttik Oudorp en het Verdronkenoord.

Het punt is dat auto’s juist iets langzamer moeten rijden en wat verder van de woningen, zodat er goed zicht is op verkeer van rechts. Eerst is daar een streeplijntje voor aangebracht, maar mogelijk wekte die juist de indruk dat de Oudegracht een voorrangsweg was geworden. Een (of meer) van de ongelukken vond dan ook daarna plaats. Inmiddels gaat het alweer een tijdje goed, maar we vinden als Fietsersbond wel dat er iets mag gebeuren om het er duidelijker te maken. Ook en vooral voor de zoekende toeristen. Die rijden daar op allerlei mnanieren om een vrij parkeerplekje te vinden. Eerder aangeven dat zij gebruik moeten maken van de Schelphoekgarage lukt schijnbaar niet.

Onlangs zagen we een grote kunsstof waakhond op de Oudegracht:

Een week later viel het een NHD-Journalist op. Die schreef:

Improviseren Gijs laat automobilisten op de rem trappen

Alkmaar – Even voorstellen: de dapperste hond van de Oudegracht: Gijs. Een polyester bulldog die er, na een gesponsorde schilder-beurt, vervaarlijk echt uitziet. Eigenaar: Oudegracht-bewoner Mark J. Die woont op de hoek met de Nieuwlandbrug. Sinds die brug ruim 8 jaar gelden is verlegd, waardoor een kruising ontstond met Groot- en Klein Nieuwland, heeft hij al 8 ongelukken zien gebeuren. Vaak met scooterjeugd, die zonder uit te kijken al whats-append de oversteek waagt en daarbij (te hard rijdende) auto’s in de flank rijdt. Mark wil een ‘gevaarlijke kruisingbord’ of een breder trottoir. “Het liefst stoplichten”. De gemeente is nog niet overtuigd en heeft wat strepen op de weg laten schilderen. Dappere Gijs oudt moedig stand.

Natuurlijk zien wij als Fietsersbond niets in verkeerslichten die iedereen gaat negeren. Maar voor de rest vinden we het een prima actie. Auto’s remmen af en houden nu meer links, waardoor de overzichtelijkheid en veiligheid flink is toegenomen.

Zelf vinden we ook dat hier gewoon een simpel driehoekbord met kruis hoort en daar onder 4x omdat er nog 3 volgen. Kan gewoon op een bestaande paal en is juist bedacht voor dit soort situaties.

Toevallig fietste de schrijver dezes in de afgelopen weken door mede kaasstad Gouda waar ze een vergelijkbare situatie het op een andere manier opgelost hebben. Zo erg hoeft het nu ook weer niet. Gewoon eerst duidelijk aangeven met een verkeersbord wat de situatie is kan wel eens meer dan voldoende zijn. Gijs mag wat ons betreft blijven staan, zolang hij maar niet achter de fietsers aan gaat rennen.

Aanvulling:
Gistermiddag 23 september bleek Gijs weg te zijn. Vandaag stond hij gelukkig weer zijn bulldog. De malle streepjeslijn (die gelukkig aan het vervagen was) is opnieuw wit geschilderd en een paar meter verder staat nu ook ‘STOP’ op het Klein Nieuwland geklad. Dat is duidelijk de manier om auto’s op de Oudegracht de indruk te geven dat ze door kunnen jakkeren. Een slechte oplossing. Bij een aanrijding zal voor de rechter nog gewoon blijken dat rechts uit het Klein Nieuwland voorrang heeft en dat de letters ‘STOP’ daar niets aan afdoen. Als er al zoiets op de weg geklad wordt, dan beter op de plek waar het hoort en wel op de Oudegracht op de plek waar Gijs de wacht houdt.

Geplaatst op 2016-09-23, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. waarom de auto’s motoren en brommers niet weren echt auto vrij maakt het rustiger voor voetgangers en fietsers. Er  moet ook meer richting aangegeven worden vindt ik dat wordt nu amper gedaan. Er zijn veel punten die betr moeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: