Kantlijnen Provinciale Fietspaden

Onlangs lazen we bij het CROW dat de provincie Brabant alle fietspaden langs hun provinciale wegen van witte kantlijnen gaat voorzien. Iets dat langs elke provinciale weg voor de auto’s door heel Nederland al jaren gebruikelijk is. De fietsersbondafdelingen in Noord-Holland pleiten ook al jaren voor goede verlichting en anders op z’n minst goede kantlijnen langs de belangrijkste fietspaden langs provinciale wegen.

(Hierboven een 1-richting fietspad langs de N797 bij Putten in Gelderland.)


In elk geval wil dat met de verlichting al jaren niet lukken. Langs de Hoeverweg (N512) valt in het donker dit prachtige brede fietspad vrijwel niet te gebruiken om van Egmond naar Alkmaar (of vise versa) te gaan. Donker en verblinding door de vele autolichten. Eigen licht helpt dan maar minimaal en kan niet opboksen tegen de autolichten. De provincie wil geen verlichting langs een dergelijke hoofdroute en denkt nog niet eens na over kantlijnen, die juist erg goed in die situatie kunnen helpen.

Kortom we roepen de provincie Noord-Holland op om het goede voorbeeld van Brabant over te nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de N511 Egmond-Bergen, N508 Alkmaar-Heerhugowaard, N242 Oudkarspel-Heerhugowaard-Omval, N243 Alkmaar-Schermerhorn-Noordbeemster en N241 Verlaat-Wognum.

Langs het provinciale stukje N510 (Bergerweg) staan lantaarnpalen en die wil de provincie nu ook weg halen. Het gaat maar om 1,1 km tussen de komgrenzen van Alkmaar en Bergen. Wat ons betreft is dit een goed fout signaal en we vinden daarbij de gemeente Bergen aan onze zijde.

Eigenlijk vinden alle gemeentes in onze regio dat goede fietspad-verlichting belangrijk is. Zo heeft de gemeente Langedijk al jaren goede verlichting tussen Broek op Langedijk en Sint Pancras. Als deze verbinding van de provincie was geweest, dan was dat niet gebeurd.

Geplaatst op 2016-10-06, in Bergen, Regio en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: