Heiloo wint Fietstelweek

Inmiddels is het een maand terug dat de Fietstelweek werd gehouden. De volledige resultaten zijn nog niet bekend. Dat wil zeggen de data wordt driftig verwerkt in fraaie landkaarten met kleuren die aangeven waar veel wordt gefietst. Met o.a. ook een kaart die laat zien waar de fietsdoorstroming slecht is, zoals bij sommige verkeerslichten. Als dat beschikbaar komt, dan komen we zeker op de fietstelweek terug waar het de Regio Alkmaar betreft.

Allereerst willen we bij deze alle fietsers bedanken die mee hebben gedaan. Dat waren er landelijk 43.000 en daarmee zo’n 17% minder dan een jaar eerder. Jammer, zeker gezien we dit jaar als Fietsersbondafdelingen meer aandacht hieraan hebben besteed. Denk aan een nieuwsbrieven van de afdeling Bergen en Castricum en een korte mail aan zo’n 400 leden waar we de mailadressen van hebben. In Castricum zijn 900 flyers bij het station uitgedeeld en dat had zeker een positief effect. Rond het station van Alkmaar en rond de winkels in de binnenstad zijn ruim 1200 fietsen voorzien van een ‘telstripje’, maar mogelijk waren we daar wat te laat mee.

Dat er toch minder deelnemers waren is volgens de organisatie te wijten aan minder belangstelling van de landelijke media. Hier in de regionale krant zijn wat kleine stukjes gezet, maar die leken erg gericht op de gemeente Heiloo en Alkmaar. Dat terwijl heel Nederland mee mocht doen. Het stukje in de Heerhugowaardse Koerier was wat effectiever.

Deze keer was het ook de bedoeling dat alle fietsers mee zouden doen, dus ook fietsers naar de winkels en naar scholen. De scholen werd buiten ons om georganiseerd en we hebben niet de indruk dat dat zo fantastisch ging, behalve in Heiloo bij het PCC. Daar ging wethouder Opdam langs en dat heeft zeker geholpen. In 2015 deden 52 fietsers mee, en dit jaar 141. Dat is 1 per 160 inwoners. Landelijk deel 1 op de 440 inwoners mee en in Noordholland lag het gemiddelde op 1 op 420 inwoners.

In gemeente Castricum ging het dus ook duidelijk beter van 67 in 2015 naar 101 dit jaar. Daarmee 1 fietsteller per 344 inwoners. In de gemeente Alkmaar bleef het vrijwel gelijk met 1 telfietser per 359 inwoners. Daarbij opgemerkt dat in de vooralige gemeente Graft-De Rijp het aantal tellers halveerde.

Heerhugowaard deed het beter dan een jaar eerder, daar telde 1 op de 379 fietsers. In Bergen en Langedijk was het duidelijk minder. Bij beide een afname van 20% waardoor er in de gemeente Bergen 1 op de 467 fietsers meetelde en in Langedijk maar 1 op de 624. Beide dus onder het landelijk gemiddelde.

Toch is er wel een flink lichtpuntje. Door het veel betere weer zijn er veel meer kilometers afgelegd in de telweek. Kortom dat levert dus meer data op en onder de streep is dat voor ons het belangrijkst. In gemeentes wordt het fietsgebruik helaas al jaren niet meer geteld en op deze manier hopen we toch wat beter inzicht te krijgen over de belangrijkste fietsroutes.

Advertenties

Geplaatst op 2016-10-25, in Regio en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.