Knelpunten Provincie NH

Net als de andere regio’s in Noord-Holland heeft ook de Fietsersbond Regio Alkmaar (Noord-Kennemerland) flink bijgedragen aan de knelpunten-inventarisatie 2016. Deze ligt al enige maanden bij de provincie en zou op 21 november behandeld worden. Helaas is dit uitgesteld tot begin volgend jaar. Dit houdt in dat we er nog niet veel over mogen zeggen of schrijven, ook niet richting krant die daar om vroeg. Natuurlijk kan een ieder onze eigen regionale knelpuntenlijst bekijken, dat staat geheel vrij en die is er juist voor om aan te geven waar we graag verbeteringen zien.

We kunnen ook terugblikken. In 2005/2006 is een vergelijkbare inventarisatie gehouden, waarin 38 knelpunten uit onze regio Alkmaar zijn opgenomen. In 2008 is dit (op verzoek van de provincie) terug gebracht naar 10. Daarvan is in de afgelopen jaren de helft gerealiseerd.

Het gaat dan om de nieuwe fietstunnel onder de N245 langs de Nauertogt (daar hadden fietsers 2 knelpunten. Richting west moest ook de drukke Nauertogt worden gekruist). In Heerhugowaard is de Bhalotrabrug over de N242 gerealiseerd. Ook is verderop bij het station De Fietskrul over de N242 aangelegd met een fietstunnel onder de Broekhornbrug. In Alkmaar is de Victoriebrug aangelegd. In Castricum is een fietspad met fietstunnel onder de N203 aangelegd tussen Akersloot en Castrium. Net buiten ons gebied is een fietspad langs de N504 gekomen tussen Koedijk en Schoorldam. Dit was al een veel ouder plan, maar het zal zeker (financieel) geholpen hebben dat we deze destijds in de knelpuntenlijst hebben opgenomen.

De Bestevaerbrug (die wij als fietsbrug wilden hebben tussen Overdie en Oudorp) ging (nog) niet door. Deze werd onmogelijk duurgemaakt door de tractorwens van de provincie. Een fietspad door de duinen tussen Egmond- en Bergen aan Zee is er ook (nog) niet gekomen en over de kruising Voorburgracht/N504 is men (gemeente Langedijk en provincie) nog bezig. Een verbetering aan de westkant van de Broekhornbrug is er ook nog niet gekomen.

Toch zijn we in het algemeen redelijk tevreden. Naast de zogenaamde top-10 van destijds zijn ook andere punten doorgegaan die in de eerste inventarisatie stonden, zoals de Landmanbrug (is de Rekervlotbrug geworden). Er is een fietspad langs de Twuyverweg gekomen. Bij de Kromme Dijk is een middeneiland in de N512 bij Egmond a/d Hoef aangebracht. Langs de Bergerweg is een stukje 2-richtingfietspad gemaakt, zodat de Groeneweg uit Alkmaar veiliger bereikt kan worden. Er is een goed fietspad langs de N511 gekomen tussen Egmond en ’t Woud. In Castricum is de Dorpsstraat een fietsstraat geworden.

Het mag ook duidelijk zijn dat we niet alles loopt zoals wij het als Fietsersbond wensen. Naast provincie, gemeentes, duinbeheerders en het waterschap zijn er ook bewoners en bijvoorbeeld ondernemers die weer andere wensen hebben en die niet altijd evengoed op elkaar aansluiten. Toch mogen we redelijk tevreden zijn en komen we hier op terug als de nieuwe inventarisatie door de provincie wordt vrijgegeven.

Advertenties

Geplaatst op 2016-11-25, in Regio en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.