Slimme Verlichting Diepsmeerweg

OUDKARSPEL – De gemeente Langedijk wil dynamische LED-verlichting plaatsen langs de Diepsmeerweg tussen Oudkarpsel en het viaduct over de N245. Daarna is het gemeente Schagen. Door bedrijventerrein Breekland is de Diepsmeerweg een fietspad en op dat deel staan al lantaarns.Voor doorgaand autoverkeer is deze weg geblokkeerd, zij dienen de N504 te nemen, die parallel loopt. Deze nieuwe verlichting moet dus vooral een verbetering geven voor de woonwerk-fietsers tussen Oudkarspel en Breekland. De nieuwe lantaarns zullen daar op een zacht pitje branden tot er een fietser of voetganger wordt gedetecteerd. Dan gaat de verlichting tijdelijk goed aan en heb je meer zicht.

Dit systeem kennen we nog niet van andere locaties. Dwz in Heerhugowaard staan langs het Oostertochtpad drukknoppen. Daar zet je de verlichting tijdelijk mee aan en die gaat na enige tijd weer volledig uit. Onze indruk is dat de knoppen door fietsers weinig ingedrukt worden. Mogelijk doen enkele locale voetgangers, die er de hond uitlaten, dit wel. Bij de Diepsmeerweg hoef je dus niet te drukken en we zijn dan ook benieuwd naar de ervaringen.

De Diepsmeerweg is daarbij ook een belangrijke route naar de Schoorlse kust en het Recreatiegebied Geestmerambacht. Dergelijke recreatiefietsers rijden wel vooral overdag. Binnen de gemeente Schagen gaat de Diepsmeerweg door tot Warmenhuizen. Op dat deel is alleen kruispuntverlichting en grote delen van deze 60km-weg (zonder fietsvoorziening) is onverlicht.

De gemeente Langedijk hoopt met deze oplossing ook iets te doen aan lichtvervuiling en een lager energieverbruik. Zie hier het artikel op de website van de gemeente Langedijk. Wij juichen dit iniatief als Fietsersbond toe, maar het zou ook iets zijn als Schagen in dit plan mee gaat doen.

Advertenties

Geplaatst op 2017-04-20, in Langedijk en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s