Overstad wordt fietsvriendelijker

ALKMAAR – Op dit moment loopt er een behoorlijke klus in het centrum van Overstad. Ooit is daar de rotonde (Huiswaarderplein) vervangen door een kruising met verkeerslichten. Dat had met een gewijzigde verkeersafhandeling te maken. De capaciteit van de redelijk kleine rotonde was te beperkt.

Nu wordt er een warmteleiding aangelegd en tegelijkertijd wordt de weg iets anders ingericht en heeft vooral de fietser daar voordelen aan. Zo worden de tegelfietspaden langs de Kwakelkade en Oosterweezenstraat tussen de Friesebrug hartje overstad verbreed en vervangen door rood asfalt zonder stoepranden. De trottoirs (die nu op gelijke hoogte liggen) zijn eveneens breder geworden en veel beter betegeld.


Een klein maar zeer belangrijk punt is de langsrijder voor de fietsers tussen de Noorderstraat rechtsaf naar de Oosterweezenstraat. Zeg maar tussen Lidl en de Aldi met Action. Deze fietsers hoeven nu niet meer ‘onnodig’ voor het verkeerslicht te wachten. Het over de (smalle) stoep fietsen is voor hen daar dan ook niet meer nodig. Knelpunt AL08 is daarmee fraai opgelost.

In tegenrichting zal het stoepfietsen niet helemaal verdwijnen. Deze ‘binnenbocht’ is nu eenmaal korter en het scheelt een aantal keer wachten voor de verkeerslichten. Natuurlijk kunnen zij dit te voet doen naast de fiets, maar dat neemt meer ruimte in en gaat iets langzamer. De kans is ook groot dat deze ‘spookfietsers’ het nieuwe stukje fietspad in tegenrichting gaan gebruiken en daarmee minder de voetgangers hinderen.

Eigenlijk is het een luxeprobleem, omdat juist deze Aldi en Action erg veel bezoekers op de fiets krijgt. De rekken zijn daar niet aan te slepen en staan grote delen van de dag vol.

Een andere kleine verbetering is de fietsoversteek over de Noorderstraat tussen de Tesselsebrug en Noorderkade richting Huiswaard/Koedijk. Daar zat een irritante rand en die is nu verdwenen.

Geplaatst op 2017-04-25, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: