Stationsgebied Heerhugowaard

In de afgelopen maanden heeft de Fietsersbond deelgenomen aan 2 klankbordgroepen. Een over de stadskant van het station en een andere over de westkant van het station. Het gaat dan vooral om het plan om de Zuidtangent via eeen tunnel onder het spoor/perrons door te laten lopen tussen oost en west. De gemeente is er behoorlijk wat van plan en wil dat omwonenden en belanghebbende goed meepraten en meedenken.

In april verscheen hierover en stuk in de regionale krant en in de nieuwsbrief van de gemeente, waar ook wij voor geïnterviewd zijn. In het algemeen was de teneur zeer positief en dat was ook onze ervaring. Belanghebbenden voelen zich serieus genomen. De materie zelf is overigens zeer complex. Zo heeft de gemeente te maken met de spoorwegen, bereikbaarheid van station, winkels, bedrijven, horeca en scholen. Gaat om voetgangers, (stations- en school-) fietsers, bussen, auto’s en bevoorrading.

De Zuidtangent is een drukke doorgaande weg met veel aanrijdingen bij het Stationsplein (Stadskant) en de Industriestraat (Westkant). De Zuidtangent door een een tunnel onder het spoor zorgt ervoor dat er niet meer 11x per uur lang gewacht moet worden voor de spoorbomen. Dat geldt natuurlijk ook voor de fietsers die onder het spoor door gaan. Met een tunnel kunnen de perrons langer. Daar is vraag naar, maar hangt erg af van de plannen van de spoorwegen.

De Zuidtangent ook ongelijkvloers onder de kruisingen met het Stationsplein en de Industriestraat door, stuit op veel problemen. Zo is de afstand tussen de kruising met de Industriestraat en de N242 simpelweg veel te kort.

Pieter Schaap in de Nieuwsbrief:

Mijn naam is Pieter Schaap, ik vertegenwoordigde de fietsersbond in beide klankbordgroepen.

Wat mij vooral blij verrast heeft is het feit, dat in alle bijeenkomsten door letterlijk iedereen het belang en veiligheid van de fietser hoog in het vaandel had staan. Dat maakte het voor mij makkelijk. Daar was er ook binnen de beide klankbordgroepen steeds een goede constructieve sfeer. Hierdoor is het toch gelukt om samen met de ondernemers, bewoners en belangengroepen een goed advies aan de gemeente te geven.

De uitkomst is voor de fietser goed, enkele gevaarlijke knelpunten worden opgelost. Knelpunten als, de oversteek over de Zuidtangent bij het Stationsplein, de minirotonde bij de Umbriëllaan, wachttijd en oversteek bij de spoorovergang.

Als fietsersbond maken we ons nu op voor het vervolg, als voldoende stallingplaatsen dichtbij het perron, bewaakte gratis fietsenstalling, goede uniforme bewegwijzering, veilige goedlopende fietspaden enz.

Aanvullend is inmiddels duidelijk dat de Umbriellaan niet meer als doorgaande weg voor autoverkeer zal worden gebruikt. Dat is een van onze hoofdwensen. Aan deze weg staan grote scholen, en daarom wordt er erg veel gefietst. Autosluipverkeer dat afsneed over de Umbiellaan langs het station zorgde voor onveilige situaties. Niet alleen bij de scholen, maar ook waar zij via het Stationsplein rechtsaf de Zuidtangent opreden.

Natuurlijk is het afwachten wat de gemeenteraad met de uitkomst gaat doen. Zo lopen er nog wat onderzoeken. Uiteindelijk zullen de concept-plannen door het College van B&W eind dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Tussendoor zal nog een open bijeenkomst worden georganiseerd waarin de klankbordgroepen en gemeentebestuur hun ideeën presenteren.

Geplaatst op 2017-06-01, in Heerhugowaard en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: