De Spoorbrug doet het nog!
Dit in tegenstelling tot de naastgelegen Victoriebrug, die in de Victoriestand staat. Kortom rechtop en dus niet bruikbaar voor fietsers en voetgangers. Volgens de wethouder is dit preventief. Heeft met de warmte, met uitzetten en met verzakken te maken. In de krant verschenen hier 2 stukken over, deel 1 en deel 2. Een afdoende oplossing zal maanden op zich laten wachten en voor een provisorische overbruggende oplossing heeft de gemeente nog geen idee. Deze brug van BSB is net als de Nelson Mandelabrug voorgedragen voor De Nationale Staalprijs vanwege ‘duurzaamheid’ en ‘minimaal onderhoud’.
Op de brug hangt een bordje dat de fietsers maar de Tesselsebrug moeten nemen:
En inderdaad, geen fietser die dit ‘advies’ opvolgt. Vanaf de plek hierboven aan de stationskant moet je dan eerst iets naar het zuiden en vervolgens de Helderseweg oversteken. Geheid is dat wachten voor een verkeerslicht. De aansluitende oversteek over de Stationsweg duurt mogelijk nog langer, want ook hier heeft de bus prioriteit en mogen de kruisende fietsers behoorlijk wachten. Vervolgens verder naar het zuiden en dan is er wederom een verkeerslicht voor de oversteek van de Geestersingel en aansluitend richting oost een verkeerslichtoversteek over de Kanaalkade. Met geluk gaat de Tesselsebrug niet open en is de oversteek (uit de voorrang) richting noord over de Noorderstraat te doen. Als laatste komt dan nog een verkeerslicht over de Pettemerstraat.
Fietser tuinen dus niet in zo’n verknipt advies. Zij gaan gewoon over de noordzijde van de Spoorbrug. Door toedoen van de Fietsersbond is die nooit gesloten en komt nu dus prima van pas. Het is er dan ook behoorlijk druk:
Over deze oude aanhangbrug zijn fietsers altijd blijven fietsen, die vanuit Huiswaard of Sint Pancras naar het Horizoncollege, InHolland, Bergen of de kantoren aan de Kruseman van Eltenweg en Wognumse buurt gaan. Zij nemen het risico niet van 2x het spoor kruisen. Daarvoor gaan de spoorbomen bij de Noorderkade en Helderseweg te vaak en te lang dicht. Met de op non-actieve Victoriebrug sluiten de fietsers -die doorgaans daarvan gebruik maken- gewoon aan.
Eigenlijk zou nu ook weer de zuidelijke aanhangbrug tijdelijk geopend kunnen worden voor voetgangers en fietsers. Al een jaar of 2 blijven hier de slagboompjes op en neer gaan als de spoorbrug opent voor een passerend schip:
Boompjes en lichten functioneren nog immer en zijn goed getraind. (Er moet een reden geweest zijn om deze slagboompjes te laten fuctioneren. Misschien was men al langer onzeker over de Victoriebrug.) Simpelweg de 2 afsluithekken aan beide kanten openen en deze back-up kan dienst doen als extra alternatief. Waarom bedenkt de gemeente of de redactie van het NHD dit niet? Het is vooral een verbetering voor de voetgangers richting bioscoop, filmhuis, Poppodium, Hal-25, cassino en 3 grote kringloopzaken. Voor de voetgangers wordt echter geen advies gegeven. Natuurlijk kunnen die ook omlopen via de Tesselsebrug en zullen dan merken dat aan de noordzijde daarvan een voetpad ontbreekt.
Aanvulling Spoorbrugtest?
Een dikke dag later staat de Victorieklep nog immer verticaal. Maar we troffen wel 2 setjes NS-Boa’s. Het eerste setje liep over de zuidelijke aanhangbrug richting Zijperstraat. Niet veel later kwam een ander duo terug:
Telkens wel de afsluithekken openen en sluiten. Het kan niet anders zijn, dan dat het hier om een geslaagde test ging. Nu zal het vast niet lang meer duren of de hekken gaan tijdelijk open, zolang de Victoriebrug niet te gebruiken is.
Geplaatst op 2017-06-21, in Regio en getagd als Fietsbrug, Heldersweg, NH-Kanaal, Noorderkade, Spoorbrug, Tesselsebrug, Victoriebrug. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.
Alkmaar en haar bruggen……
De Victoriebrug was vandaag weer door de fietsers en voetgangers te gebruiken.
De Victoriebrug staat wederom vertikaal. Het is dus weer omfietsen en waarschijnlijk wachten op koeler weer.
T/m 19 juli wordt er een noodreparatie uitgevoerd. Het zou toch attent zijn als de spoorwegen tot die tijd de hekken van de zuidelijke kant van de spoorbrug open laat. Al was het maar voor hun eigen klanten.
Naar verluid is de noodreparatie gelukt en is de brug weer te gebruiken.