Fietsendiefstal De Mare

Aanstaande vrijdag 14 juli zijn er politiemensen en mensen van de gemeente te vinden bij fietsenwinkel Hans De Boer in het midden van winkelcentrum De Mare. Ze houden er van 15 uur tot 17 uur een themadag ‘Fietsendiefstal’. Voor vragen en advies kunt u daar terecht en we wensen alle betrokkenen een positief resultaat. Dus een forse daling in het aantal gestolen fietsen.

De Fietsersbond is niet voor deze themamiddag uitgenodigd. Aan de ene kant vreemd, omdat juist 1 van onze landelijke speerpunten het effectief terugdringen van fietsendiefstal betreft. Zo beoordelen we regelmatig sloten en fietsenrekken en hebben een hele serie effectieve tips. (Zie hier)

Maar misschien hadden we in de afgelopen 8 jaar wel teveel tips. Sinds de herinrichting en uitplaatsing van de fietsenrekken zijn we jaren bezig geweest om de gemeente en vooral de verantwoordelijken van het winkelcentrum op betere gedachtes te brengen. Helaas met minimaal resultaat. We kijken er dan ook niet van op dat juist hier veel fietsen worden gestolen.

Winkelcentrum De Mare is groot, maar is er ook vooral voor de dagelijkse boodschappen. De fiets met fietstassen dient dan als winkelwagentje tussen de winkels. Het liefst nemen sommige mensen de fiets om die reden mee de winkel in. Wat ze zeker niet doen is ver van de 4 supermarkten parkeren in zeer matige rekken. De meeste fietsen staan dan ook nog altijd tegen de gangmuren naast de AH, Deka en Aldi/Deen.

Goed Vastmaken
Dat aan de hand meenemen is niet verboden, maar je kan je fiets nergens aan vast zetten met een kabelslot. Daarbij staan ze vaak hinderlijk in de weg. Toch is dit het beleid van het winkelcentrum. Zij willen de rekken aan de buitenzijde en de fietsers moeten maar net als de automobilisten een stuk met hun boodschappen sjouwen. De rekken buitenom laten zien dat veel fietsers dat niet pikken. Alhoewel de bezetting van deze rekken zeker beter is geworen. Buitenom staan fietsen veel meer uit het zicht en dat is helaas in het voordeel van de dieven.

Aanvankelijk werden fietshekjes (vanwege de vorm ook bekent als nietjes) op de eerste overzichtstekening geplaatst. Later begrepen we dat het het fietsbeugels gingen worden, die vond men mooier. In de beugel moet de zadelstang en die kan je afsluiten met een klepje. 90% van de klepjees worden niet gebruikt en maar 30% zet de zadelstang in de beugel. Niet vreemd. Men blijft immers maar even en fietsen met een kinderzitje of een moderne dikkere zadelstang passen er niet in. Je kunt ook niet met een kabelslot je frame en voorwiel aan het rek vastzetten, wat met zo’n doorsnee hekje juist prima gaat. Twee sloten gebuiken is lastiger en daarvoor staat men er te kort. Inmiddels zijn er ook wat gewone fietshekjes bijgeplaatst. Waarschijnlijk het enige succsje dat we hier hebben geboekt.

Bewaakte Stalling
Middenin is ook een mooie bewaakte stalling. Die is vanaf de westkant goed te bereiken en van de noord-, oost- en zuidkant niet. Als je de stalling al weet te vinden, dan moet je door een stinkende parkeergarage fietsen of een heel stuk met de fiets aan de hand lopen langs de winkels die je wilt bezoeken. Het gebruik is dan ook beperkt tot enkele werknemers die hier hun fiets langer laten staan. Omdat er geen bioscoop of theater is zijn de meeste boodschappenfietsers binnen 15 minuten weer vertrokken en daarvoor is het bewaakt stallen te omslachtig.

Andere factoren
Wat ons betreft mag de politie hier meer duidelijkheid over verschaffen. Zo is het voor ons maar de vraag of de fietsen tijdens of buiten de openingstijden worden gestolen. Boven de winkels zijn erg veel apartementen en rond de opgang daarvan zie je veel fietsen tegen de muur staan. Kan zijn omdat de fietsenberging op een onhandige plek is, maar ook omdat de visite geen idee heeft waar ze hun fiets moeten plaatsen. Kortom wie zijn de slachtoffers en op welke tijden en waar (bij de winkels, de appartement-opgangen of juist aan de buitenkant)?

Daarbij wordt bij ‘De Mare’ vooral gedacht aan ‘Winkelcentrum De Mare’. Naast de Binnenstad staan hier de meeste winkels op een kluit. De Politie en Gemeente werken echter met CBS-erkende wijken en buurten. De ‘CBS-buurt De Mare’ bevat het winkelcentrum, maar ook de volledige Rekerhout, wijkcentrum Mare Nostrum met de Daltonschool en de sporthal aldaar. Mogelijk wordt zelfs een deel van de fietsdiefstallen bij Jan Arentsz meegenomen omdat die aan deze buurt grenst. Hiernaast en overzicht van het geregistreerde aantal fietsdiefstallen in de CBS-buurt. Het winkelcentrum heeft duidelijk een buurt- en wijk-overstijgende functie en krijgt bezoekers uit heel Alkmaar-Noord, Koedijk, Sint Pancras en zelfs Schoorl.

Iets heel anders is camerabewaking. Omdat dat in de binnenstad gebeurt en in dit winkelcentrum niet, hebben veelplegers hun ‘werkgebied’ verlegd. Is hier het aantal veelplegers gestegen?

Natuurlijk mogen de gemeente, politie en de verantwoordelijken voor het winkelcentrum de verantwoording bij de stallende fietser leggen. Daar hoort ie zeker ook thuis. Maar vooral de gemeente en de mensen die over het winkelcentrum gaan mogen ook beter nadenken over de geboden ‘faciliteiten’.

Geplaatst op 2017-07-11, in Alkmaar en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: