Leeghwaterpont

ALKMAAR – Vanaf maandag 22 januari zet de provincie een voetganger- en fietspont in, omdat de oude noordelijke Leeghwaterbrug met fietsbrug compleet wordt gesloopt en vervangen. De N242-auto’s worden in beide richtingen over de zuidelijke nieuwere Leeghwaterbrug geleid. Helaas gaat deze situatie voor o.m. de fietsers behoorlijk lang duren, circa 1 jaar. Er worden compeet nieuwe brughoofden aangelegd. We hebben er bij de provincie op aangedrongen om (als het maar even kan) de fietsers bijvoorbeeld buiten werktijden over de nieuwe brug te sturen . Maar in de praktijk zal dit waarschijnlijk weinig op gaan leveren.

Afgelopen dinsdag zijn we bij de inloopbijeenkomst geweest en hadden we net als de aanwezige omwonenden veel vragen over het pontje. Een bijkomstig probleem is dat de fietsers (en overig verkeer) tijdens de werkzaamheden niet meer onder de Leeghwaterbrug door kunnen. Met hekken is het Zeglis afgesloten voor de werkzaamheden en de fietsbypass aan de Schermerzijde wordt gesloopt.

Leeghwaterbrug met Zeglis-onderdoorgang die afgesloten blijft.

Op aandringen, van onder meer de Fietsersbond, heeft de provincie besloten om een pontje in te zetten. Daarvoor zijn fietsers op de Leeghwaterbrug een paar dagen ondervraagd over hun bestemming en op welke tijden zij hier fietsen. Daar kwam uit dat de pont aanvankelijk aan de zuidzijde werd bedacht. Vooral met het oog op de scholieren, die uit de Schermer naar scholen in Alkmaar fietsen.

Probleem daarmee is dat de fietsers via de Laanenderweg om de Zandput in de Boekelermeer moeten fietsen. Dat is een flinke omweg in een sociaal zeer onaantrekkelijk gebied. Daarbij is de Laanenderweg behoorlijk druk met veel autoverkeer naar en van de groothandel van Sligro. Als Fietsersbond vonden we het link dat het veel kortere voetpad aan de noordkant van de Zandput misbruikt zou worden. Van dat pad zijn al 2 doorsteekjes gemaakt, die op de drukke Diamantweg uitkomen vlakbij de N242 en de McDonald’s. Op die plek is het zeer gevaarlijk oversteken en daar had zeker iets aan gedaan moeten worden.

Gelukkig heeft de provincie er nu voor gekozen om de pont aan ze noordzijde te laten varen in het verlengde van de Koelmalaan. Dat is wat ons en de bewoners betreft een betere oplossing. Het pontje vaart van maandag t/m zaterdag tussen 06:30 en 18:30. Op zondagen varen ze alleen als AZ op een zondag thuis speelt.

Hier een grotere kaart.

Als Fietsersbond hebben we ook een onderzoekje gedaan naar de extra omfietstijden in minuten:

In de tabel is verwerkt dat de Middenweg-Zuid in Heerhugowaard wegens werkzaamheden vanaf 22 januari een jaar wordt afgesloten. In dat geval maakt het vrijwel niets uit of de fietsroute Heerhugowaard-Boekelermeer langs het spoor over de Bhalotrabrug het snelst is of langs het strand van Luna en de Zeswielen . Meer info.

(Het is jammer dat er nog nooit een fietsbrug in het verlengde van de Bestevaerstraat tussen Overdie en Oudorp is gerealiseerd. Voor veel fietsers was dat nu een uitkomst geweest.)

Advertenties

Geplaatst op 2018-01-19, in Alkmaar, Regio en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Matthé schreef vandaag: “In plaats van het fietsen te bevorderen is het de provincie, samen met de gemeente, gelukt om het fietsen een stuk onaantrekkelijker te maken.
    De VVD spreekt ergens over gelijkwaardigheid voor fiets en auto maar de zogenaamde oplossing die er het komende jaar voor de Leegwaterbrug ligt had bij de VVD en gemeente Alkmaar tot protest moeten leiden: auto’s gaan van 3 naar 4 rijstroken en de fiets gaat van 1 naar 0. Dat pontje is natuurlijk een schamper doekje voor het bloeden: kost veel extra tijd en beperkt de uitgaansvrijheid van fietsers. Als fietser voel ik me geminacht.
    Vreemd dat de gemeente Alkmaar deze afsnijding van haar fietsende bewoners uit de Schermer, zonder slag of stoot aan zich voorbij laat gaan.”

    Als antwoord daarop, zie het verhaal hierboven. De Provincie wilde aanvankelijk niets doen voor de fietsers. Door toedoen van de Fietsersbond is er een pontje gekomen. En door toedoen van de omwonenden en de Fietsersbond is het pontje op het laatste moment verplaatst naar de noordzijde van de brug. De gemeente heeft zich er idd niet te diepgaand mee bemoied, omdat het een provinciale weg met een provinciaal fietspad betreft.

    De VVD Alkmaar snapt idd niet dat er al jaren veel meer geld in de auto wordt gestoken dan in de fiets. Maar als je er over begint dan komen ze vast met het punt dat de fiets geen wegenbelasting betaald en de auto wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.