Paaltjes & Scooters Station Alkmaar

Onlangs zijn de paaltjes langs het stationsplein en de Stationsweg bij de bewaakte fietsenstalling voorzien van een witte bovenkant:

Als Fietsersbondafdeling hebben we na klachten daar om gevraagd. De grijze paaltjes, die parkeren moeten voorkomen, waren slecht zichtbaar. Wat ons betreft hadden ze geheel wit of geel gemogen en een stukje verder uit elkaar. Maar met deze oplossing kunnen we goed leven.

We hebben ook gekeken of automobilisten nu op de fietsstroken stoppen en zo treinreizigers uitzetten of ophalen. Dat gebeurt zeker, vooral bij de zebra. Toch lijkt het niet vaker te gebeuren nu de paaltjes er staan. Stoppen van motorvoertuigen op fietsstroken is verboden. We zien niet dat hierop gehandhaafd wordt door de politie of stadswachten. Deze mensen zien het, maar doen er niets aan. Zolang deze ‘overlast’ behoorlijk beperkt is, zitten wij er ook niet mee.

Wel is er een probleem met scooters en dan vooral aan de voorzijde bij de toegang tot de bewaakte en onbewaakte stalling:

De onbewaakte stalling voorziet vrijwel niet in scooterplekken. Alleen boven een paar tegen de stationstraverse. Het zijn er behoorlijk veel, tot 50 stuks. Iets dat totaal niet het geval was tijdens de tellingen in de afgelopen 10 jaar. Deze ver-6-voudiging komt volgens Prorail-Stations door het hele land voor en niet alleen in Alkmaar. In veel mindere mate geldt dit ook voor bakfietsen. Voorheen was dit aantal nul en tegenwoordig staan er een stuk of 4 tussen de scooters aan de voorzijde.

Er wordt aan een oplossing gewerkt, waarbij de gemeente al een tijdje wacht op Prorail. Een van de oplossingen is het weghalen van de eerste fietsenrekken meteen links van de onbewaakte stalling. Daar zien wij problemen bij. Dit kan er voor zorgen dat de scooters deze opgang blokkeren voor fietsen die dus een stukje hoger in de stalling moeten worden geplaatst.

Aan de noordkant van het station zijn wel plekken voor scooters:

Ook dit lijkt niet voldoende en er staan vaak scooters rond de lift, die zo slecht toegankelijk is voor blinden, slechtzienden, kinderwagenduwers en mensen die slecht ter been zijn. Ook hier wil de gemeente beter handhaven.

Als Fietsersbond zijn we betrokken bij deze problematiek, we blijven dit dus volgen.

Geplaatst op 2018-04-23, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: