Snelfietsroute HHW-Uitgeest

Enkele weken geleden verschenen er berichten in de media over een snelfietsroute van Heerhugowaard via Alkmaar, Heiloo en Limmen naar Uitgeest, om daar aan te sluiten op snelfietsroutes naar de pont van Velsen en/of langs het spoor door Zaanstad. In de afgelopen jaren hebben veel mensen van de lokale Fietsersbondafdelingen uit o.m. Heerhugowaard, Alkmaar, Heiloo en Castricum hier aan meegewerkt. En dat werk is nog lang niet agelopen.

Het project is van het Rijk en heeft tot doel alternatieven te bieden voor de A9. Het geheel heet Mirt-Nowa ‘Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport – NOordWest-Amsterdam’. Het gaat daarbij om de A9 tussen Alkmaar en Schiphol, met het stuk N242 tussen Heerhugowaard en Alkmaar. Die wegen raken aardig overbelast en het Rijk wil niet simpelweg meer rijbanen aanleggen. Meestal zuigt dat meer auto’s aan en lost dat maar tijdelijk iets op.

Dus werd er een heel circus met werkgroepen opgetuigd en aan het eind kwam in onze regio (Regio Alkmaar) de fiets er als oplossingsrichting erg goed uit. In hoofdzaak gaat het dan om het snelfietspad, maar ook om mensen gunstiger te laten fietsen tussen stations en bedrijfsterreinen.

Inmiddels hebben de betrokken gemeentes zich achter het plan voor een snelfietspad geschaard. Bij het persbericht zit een mooi kaartje en in het NHD verscheen een iets andere kaart. Daar kwam meteen wat commentaar op. Dergelijke kaartjes moet je echter zien als ruwe schets. Voor de details komt er nog vervolg-overleg met de gemeentes en diverse Fietsersbond-vertegenwoordigers, en dat zal zaker niet eenvoudig worden.

Ruwweg wordt het spoor gevolgd. Dat heeft ook voordelen voor fietsers naar stations. Zelf zaten we met de keuze of de route door Castricum of Uitgeest zou gaan lopen. Castricum is lastig rond het station. Naar Uitgeest is eenvoudiger, maar dan wordt het klunen door Heemskerk. Maar mogelijk weet men die route naar Velsen ook goed te krijgen. Dat valt binnen de aansluitende werkgroep IJmond. Uitgeest heeft wel een prima aansluiting op de snelfietsroute door Zaanstad. Toch zie je nu weinig mensen fietsen tussen Castricum en Krommenie. Het is saai en winderig met veel verkeerslawaai.

Door Heiloo zal het ook niet eenvoudig worden. Er zijn veel noordzuid-verbindingen, die allemaal een mankement kennen. Daarbij komt dat Heiloo een tunnel gaat aanleggen onder het spoor bij de Vennewatersweg. Dat conflicteert met de Hoogeweg, de huidige fietsstraat naar het zuiden van Limmen. Door Alkmaar fietsen brengt ook problemen met zich mee. Dat kan via de Leeghwaterbrug, waardoor Alkmaarders en Langedijkers er niet veel aan hebben, of via de Victoriebrug of Tesselsebrug, met de nodige problemen onder het Stadskantoor en de Bergerhoutrotonde.

Kortom, de daadwerkelijke realisatie kan nog wel een paar jaar duren. Wordt vervolgd.

Advertenties

Geplaatst op 2018-04-30, in Regio en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s