Oostertocht-Oog

Heerhugowaard – Het Oostertochtpad, een mooi en populair fietspad op afstand langs de Oosttangent, is bij elke kruising in de voorrang. Als Fietsersbond zijn we daar content mee. De fiets is met zo’n directe en hindernisvrije route een prima alternatief.

Toch gaat het nog regelmatig fout. Fietsers worden niet altijd gezien en dat kan fout gaan met een (bijna) aanrijding tot gevolg. Aan de kant van de auto’s staan al zeer duidelijke verkeersborden op een gele achtergrond. Afgelopen woensdag (14 nov 2018) zijn bij de kruising met het Haringvliet (en noordelijker bij de volgende rotonde) speciale borden geplaatst voor de fietsers.Een attentiebord met oog en de tekst ‘kijk of je gezien wordt’. De laatste jaren hebben veel fietsers en scooterrijders meer oog voor hun smartphone-schermpje. En dat is bij dit soort kruisingen niet verstandig.

Wethouder Stam onthulde een van de borden. Bij de aanwezigen was Pieter Schaap die een korte toespraak hield namens de Fietsersbond. Daarin gaf hij aan dat fietsers zwakke verkeersdeelnemers zijn. Je kan dan wel voorrang hebben, maar bij een botsing leg je het af tegen een auto. Zoek daarom oogcontact met de kruisende autobestuurder en hou goed in de gaten of je voorrang krijgt. En anders kan je maar beter de wijste zijn en voor je eigen veiligheid kiezen. (Zie hier het persbericht van de gemeente.)

In Heerhugowaard zijn meer van dit soort kruisingen. In Alkmaar zijn ze er ook en die gemeente wil bij hun kruisingen eveneens de veiligheid voor de fietsers verhogen. Ze houden dan ook goed in de gaten of deze nieuwe borden een positief effect hebben.

Geplaatst op 2018-11-19, in Heerhugowaard en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Henny Nijman

    Ik heb een vraag is het hier mogelijk om fiets lessen aan een Oekraïnse vrouw te geven?Ik bedoel in Dijk en Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: