Leeghwaterpont + Linke N244-Oversteek

Deze 2 fietsknelpunten liggen 6 km uit elkaar en hebben helaas toch met elkaar te maken. Enige tijd terug zijn we getipt door het Hoogheemraadschap dat er dagelijks een groep schoolfietsers is die de pont van Akersloot neemt. Dat gaat voor hen sneller gaat dan het ‘tijdelijke’ fietspontje bij de Leeghwaterbrug. De pontbaas van de Akersloter pont gaf aan dat het dagelijks om 70 fietsers gaat.

De bezorgdheid ligt echter bij de N244-oversteek naar de Akersloter pont. Die oversteek is duidelijk niet fietsvriendelijk en veel mensen gruwen als ze hier bij deze asfaltruimte fietsers over de drukke N244 zien steken. Er is niet echt een middeneiland, maar meer een middenbaan voor uitvoegende auto’s. Als fietser sta je daar dus niet echt beschermd door een vluchtheuvel en de 80km is hier voor veel automobilisten de minimumsnelheid.

Dit punt was bij ons al langer op de radar en hebben we enkele jaren geleden gemeld bij de Provincie die de beheerder is van de N244 en het naastgelegen NH-kanaal. Bij hen is staat dit punt bekend als NKL8. Er is al geld gereserveerd om het in 2019 aan te pakken.

Via de gemeente Alkmaar hebben we de provincie wederom op de hoogte gesteld dat we deze N244-kruising link vinden. Zeker gezien de huidige situatie. Inmiddels hebben we een bericht van de provincie ontvangen. De komende week gaan zij er mee aan de gang. Zo worden er borden en zigzaglijenen aangebracht op de N244 om hier de snelheid te matigen voor overstekende fietsers. Ze willen ook deze fietsers beter informeren met flyers en via de media. Aan dat laatste doen we graag mee. Er is een budget om het goed aan te pakken, maar dat kan niet op zeer korte termijn.

Deze situatie bij Akersloot komt door de afsluiting van de Leeghwaterbrug voor fietsers. Dat is al een flinke tijd gaande en daar komt helaas een extra half jaar bij. Het is jammer dat eerst de oude brug met fietspad is afgebroken en en men vervolgens de zaak stillegde omdat er fouten zijn gemaakt in berekeningen. Dat pakt vooral voor de fietsers beroerd uit. Auto’s kunnen over de 2e Leeghwaterbrug. Buiten de spit rijden zij goed door.

Fietsers hebben een pontje dat vaak vaart, maar er na 18:30 mee stopt. Voor deze groep schoolfietsers is ook van belang dat de onderdoorgang van de N244 en Leeghwaterbrug eveneens zijn afgesloten. Daardoor moeten ze een paar kilometer omfietsen via het Omvaltunneltje. Van de tijdelijke fietspontbaas hebben we begrepen dat hier veel fietsers oversteken en op bepaalde tijden lukt het niet alle fietsers mee te nemen. Bijelkaar is het dan ook niet zo gek dat een deel voor de Akersloter pont kiest.

Geplaatst op 2018-12-01, in Regio en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: