Behoudt FietsVoorrang Bergen!

Vanmiddag 23 oktober gaat de Fietsersbond afdeling Bergen-NH handtekeningen inzamelen bij de kruising Eeuwigelaan-Komlaan-Hoflaan. Na veel overleg met de gemeente is het hier nu tijd voor geworden. De gemeente heeft plannen om langs de zuidzijde van de Eeuwigelaan het fietspad door te trekken tot aan de Hoflaan. Daar kunnen wij ons goed in vinden. Het huidige 2-richtingen fietspad aan de noordzijde is te smal en te druk.

Maar tegelijkertijd wil de gemeente nu ook de voorrangsoversteek over de Komlaan opheffen. Dat houdt in dat fietsers vanaf de Hoflaan het autoverkeer tussen Eeuwigelaan en Komlaan voorrang moeten verlenen. Wij vinden dat een enorme achteruitgang. De getallen waar wij toegang toe hebben wijzen uit dat hier niet veel ongelukken gebeuren. De gemeente levert ons geen getallen waaruit blijkt dat dat wel zo is.

Het gaat er nu redelijk goed omdat auto’s toch al af moeten remmen voor de haakse bocht. Daarbij is de Komlaan een veel te smalle weg voor auto’s en fietsers in 2 richtingen. Auto’s mogen er zelfs 50km/h en dat vinden wel onverantwoord. Vaak rijden ze veel langzamer, omdat er fietsers voor hen rijden waar ze niet langs kunnen. Deze 300m Komlaan zou op z’n minst terug moeten naar 30km/h, dat bevordert de veiligheid veel meer.

Fietsers die nu voorrang hebben over de Komlaan zorgen er voor dat auto’s niet met een flinke vaart van de Eeuwigelaan in de voorrang doorrijden de Komlaan op. Daarmee zorgt de huidige fietsoversteek in de voorrang zelfs voor meer verkeersveiligheid op de Komlaan. Helaas denken de verkeerskundigen van de gemeente Bergen / BUCH hier anders over.


Op het kaartje staat de huidige situatie met daarin omcirkelt
de fiets-oversteken die de gemeente uit de voorrang wil halen.

Een 2de punt is de kruising Laanweg-Sportlaan in hartje Schoorl. Ook hier heeft de gemeente iets bedacht waar de fietsers last van hebben en het doorgaande autoparkeerverkeer voordeel. De gemeente wil de Laanweg rechtsaf in de voorrang door laten lopen in de Sportlaan. Fietsers die vanaf Schoorldam komen moeten daarom maar voorrang verlenen aan de Sportlaan.

Dat is niet alleen stoppen en afstappen voor de fietshoofdroute naar het centrum van Schoorl, maar ook een verzwikte nek om te zien dat auto’s dan van links achter komen je de pas af mogen snijden. Het is ook maar de vraag wat de rechter van deze oplossing vindt als een afslaande auto die een rechtdoorgaande fietser aanrijdt.

Maar ook bij de situatie bij de Komlaan wordt de verantwoording van de auto verlegd naar de fietser. Dat vinden wel geen goede ontwikkeling. Daarom hopen we dat u onze petitie ondertekent. Dat kan met de rode knop bovenaan.

Meer informatie is hier te lezen.

Geplaatst op 2019-10-23, in Bergen en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Een onzinnige en gevaarlijke oplossing waarmee juist een groot probleem wordt gecreëerd! Niet doen, aub!

  2. Eigenlijk een niet noodzakelijke ingreep van de gemeente Bergen en onnodig duur. Het probleem is eigenlijk alleen in de zomer dat het fietsverkeer over de Eeuwigelaan drukker is dan normaal. De oplossing is simpel. De zuidzijde van het fietspad blijft zoals het nu is maar dan alleen voor de fietsers van Bergen naar Bergen aan Zee. De fietsers komende vanaf Bergen aan Zee naar Bergen laat je, zoals nu al mogelijk is, oversteken bij de Fransman en dan afslaan bij de Buerweg en dan verder door de Slotlaan naar het centrum. Kost niks alleen een betere bewijzering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: