Vervolg Fietsvoorrang Bergen

Nog geen duidelijkheid over behoud voorrang hoofdfietsroutes

Op 23 oktober is de Fietsersbond gestart met een kortdurende handtekeningenactie om voorrang te behouden voor rechtdoorrijdende fietsers op 2 kruispunten. We begonnen op de kruising Hoflaan-Komlaan-Eeuwigelaan te Bergen. Een week later stonden wij in Schoorl bij de kruising Laanweg-Sportlaan.We hebben 574 handtekeningen opgehaald bij de kruising Hoflaan–Komlaan-Eeuwigelaan, 166 op de kruising Laanweg–Sportlaan. De digitale petitie trok 101 ondertekenaars. We zijn dankbaar voor de ondersteuning vanuit de regio. Ook zijn we blij met de opmerkingen die wij kregen over de algehele verkeerssituatie op de Damweg–Laanweg te Schoorl. Veel passanten op de fiets wisten vooraf al, wat de reden van onze actie was.

Op 7 november zijn de handtekeningen aangeboden aan wethouder Bekkering. De gemeenteraad heeft een amendement van PvdA en CDA, om voorrang voor fietsers op de kruising Laanweg–Sportlaan te handhaven, aangenomen.

Inmiddels hadden op 4 november 2 wethouders en enige ambtenaren samen met de Fietsersbond beide kruisingen bekeken. Het vervolg hierop is dat de gemeente een nieuwe tekening heeft gemaakt voor de kruising Komlaan–Eeuwigelaan. Hierover is een ambtelijk gesprek geweest op 4 december.

De situatie is nu dat er 2 tekeningen zijn van de kruising Komlaan-Eeuwigelaan. Waarvan de tekening, die is gemaakt naar aanleiding van onze opmerkingen en die van de wethouder, onze voorkeur heeft. Hierin blijft de fietser in de voorrang.

De andere tekening, die de voorkeur heeft van de verkeersambtenaren, geeft de voorrang aan de auto. Het hoofdargument hiervoor is al vanaf het begin dat de noodhulpdiensten hun aanrijtijden dienen te halen. Verder vinden wij de inrichting van de kruising in deze tekening uitermate fietsonvriendelijk en zal volgens ons als resultaat hebben dat de fietser deze kruising zal gaan mijden en eerder gaat kiezen voor de auto om naar Bergen aan Zee te gaan.

Tevens heeft de Fietsersbond een aantal suggesties opgestuurd aan de gemeente over inrichting van de kruising Laanweg-Sportlaan te Schoorl. De gemeente heeft aangegeven, hierover niet eerder te kunnen overleggen dan in januari.

Geplaatst op 2019-12-15, in Bergen en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: