Knelpunt Scharlo

Op onze knelpuntenlijst staat voor Alkmaar al jaren de wens voor een OFOS op het Scharlo, voor de wachtende fietsers uit de binnenstad richting Bergen (Bergerspoortunnel). Her en der vind je OFOS-en in het land. Bij een Opgeblazen FietsOpstelStrook wachten fietser voor de auto’s bij een verkeerslicht.

De verkeerslichten kruising Scharlo-Stationsweg-Bergerweg (en voor fietsers -Zocherstraat) is een lastige door ruimtegebrek, veel verkeer en veel busverkeer. Maar ook erg veel fietsers. Die gaan vooral rechtdoor. Hebben daar een smal fietsstrookje en bij het wachten slaan rechts naast hen grote lijnbussen af richting station. Bij dat afslaan zwenkt zo’n buskont uit over de smalle fietsstrook.

In April werd deze kruising heringericht en zagen we maar liefst 2 OFOS-en. Eén aan het einde van de Stationsweg voor de fietsers linksaf richting Scharlo-Binnenstad en 1 op de Bergerweg waar fietsers linksafslaan naar de Stationsweg en het station. Dat was duidelijk meer dan we gehoopt hadden. Op deze 2 plaatsen staan afslaande fietsers voor de auto’s en bussen te wachten.

Je zou dan ook blijdschap van ons verwachten. Ware het niet dat de oorspronkelijk gewenste OFOS op het Scharlo richting Bergerweg vergeten was. Toen we daar beter keken was het juist op die plek voor de fietsers slechter geworden. De naastgelegen autorijbaan voor rechtdoor was versmald tot 2 meter. Een vrachtwagen past daar niet en die reden dan ook noodgedwongen over de toch al snalle fietsstrook.

De gemeente gaf al snel toe dat dit niet klopte en zeker niet de bedoeling was. Vervolgens heeft het nog 5 maanden geduurd en afgelopen maandag is de OFOS alsnog aangebracht en is de naastgelegen rijbaan weer naar de oude breedte gebracht.

In de tussentijd waren we erg bang voor ongelukken. Zo ver we weten zijn die gelukkig niet voorgevallen. Vanaf nu zijn we natuurlijk wel blij met deze verbetering.

Geplaatst op 2021-10-21, in Alkmaar en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: