Fietsomleiding N243/Schermerhorn

Sinds 15 Augustus 2022 is er weer iets veranderd, wat helaas nog niet aangeven is op de website van de Provincie en de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Beide hebben we op de hoogte gesteld. Zodra het aangepast is, dan passen we natuurlijk ook dit bericht aan.

Het eerste halfjaar konden de fietsers het fietspad langs de N243 (Schermerhornerweg) tussen de Westdijk en de Middenweg-rotonde in Noordbeemster niet gebruiken, omdat 3 fietsbruggen zijn afgebroken. Daar zijn nieuwe geprinte fietsbruggen voor gemaakt, maar daar is iets mee mis. Er wordt nu gewerkt aan tijdelijke fietsbruggen en we verwachten dat de realisatie daarvan zeker enkele maanden op zich laat wachten. Fietsers moesten omfietsen door Schermerhorn en over de Vrouwenweg (Beemster).

Sinds begin-Augustus werd dezelfde Schermerhornerweg in de Beemster ook compleet afgesloten voor autoverkeer. Dat verkeer kreeg een behoorlijke omleiding via de Heerhugowaard-Zandhorst (N242/N194) voor de kiezen. Automobilisten die dichter bij Schermerhorn wonen namen de Provincialeweg en ook de Vrouwenweg.

Dat laatste vonden weg als Fietsersbond behoorlijk link. De Vrouwenweg is maar 3 meter breed. En het werd er flink druk met auto’s. Als de nieuwe fietsbruggetjes wel klaar waren geweest, dan was het de vraag geweest of fietsers weer gewoon langs de N243 hadden kunnen fietsen, en dit conflict was voorkomen.

We hebben provincie, gemeentes en Boskalis op de hoogte gesteld van onze zorgen, met het verzoek de snelheid op de Vrouwenweg tijdelijk terug te brengen van 60 naar 30km/h. Dat is niet gebeurt, omdat sinds 15 augustus ook de Provincialeweg langs Schermerhorn en de Westdijk voor al het verkeer zijn afgesloten. Dat lost de linke situatie op de Vrouwenweg voor een groot deel op.

Doorgaand Autoverkeer door Schermerhorn werd en wordt tegengehouden. Gevolg is nu dat de Rustenburgerweg een stuk drukker is met auto’s. Deze weg met fietsstroken is voor veel fietsers minder essentieel.

Maar door de afsluiting van de Westdijk moeten fietsers van/naar Middenbeemster en Purmerend nu ook een stuk over de Vrouwenweg. Dat is duidelijk om en staat (nog) niet aangegeven op de kaartjes van de Provincie en ook de Routeplanner van de Fietsersbond moet hier nog op aangepast worden. De Jisperweg-oversteek over de N243 blijft wel open voor fietsers. Net als het puinweggetje Oostdijkje (Groeneweg) naar De Rijp.

Deze situatie blijft tot het eind van 2022.

Ons viel ook op dat fietsverkeer tussen Alkmaar en Hoorn via de ANWB-wegwijzers al decennia via de Vrouwenweg wordt gestuurd. Van Hoorn naar Alkmaar staan de fietswegwijzers echter via de Oostmijzerdijk. Dat is flink (600m) korter. Geen idee waarom dat niet aangegeven wordt voor de richting Alkmaar-Hoorn. Veel fietsers hebben dat zelf al bedacht, waardoor het aantal fietsers op de Vrouwenweg beperkt is tot vooral fietstoeristen. En juist voor die mensen is goede bewegwijzering voor veilige fietsroutes belangrijk.

Geplaatst op 2022-08-25, in Regio, Schermer/De Rijp en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: