Molendag 2022

Welkom op de Molendag-pagina van
Fietsersbond Regio Alkmaar.

We zijn er voor elk soort fietser als het gaat om veiligheid en gerieflijk fietsen naar het werk, de school, winkel, station, familie, kennissen en sportclub. Recreatief en/of sportief fietsen hoort daar ook bij, maar ook veilige stallingen met goede fietsenrekken.

Met Provincie NH werken we op dit moment aan een mooie Doorfietsroute (DFR) tussen Heerhugowaard (via Alkmaar, Heiloo en Haarlem) naar Schiphol. De gemeentes in onze regio (Alkmaar – Dijk en Waard – Bergen – Heiloo) doen daar aan mee en met hen hebben we regelmatig overleg. De eerste stappen werden gezet in 2014 en het gaat nog wel enkele jaren duren eer de eerste werkzaamheden beginnnen. Wat ons betreft mat dat sneller en beter en hoeft dan niet meteen duurder uit te pakken. Naast de DFR wordt er ook gewerkt aan een robuust provinciaal fietsnetwerk. Lees hier meer daarover.

In Dijk en waard werken we mee aan het project Kanaalpark. Gaat om het Kanaal Omval Kolhorn die een flinke barrière vormt tussen Langedijk en Heerhugowaard. Dit plan is uitermate geschikt om de fietsverbinding tussen Langedijk en Heerhugowaard flink korter te maken met een veel lagere fietsbrug.

In de gemeente Alkmaar zijn we een offensief tegen de overdaad aan paaltjes op belangrijke fietsroutes begonnen. Hebben we eerder in Langedijk gedaan, met redelijk succes. Veel paaltjes staan er preventief en maken hooguit het fietsen onveiliger.

In Bergen strijden we tegen het ‘wandelende’ duin. Sinds enkele jaren wordt het fietspad tussen Bergen aan Zee en de Schoorlse Duinen bedolven onder zand afkomstig van een duin waarvan de bescherming (helmgras) is verwijderd. Moet goed zijn voor de natuur, maar over de gevolgen voor de belangrijke kustfietsroute (rondje rond de Noordzee door 6 landen) is nooit rekening gehouden.

In Broek op Langedijk (Dijk en Waard) hebben we geprobeerd een fietsverslechtering bij de rotonde Veertweg-Verlengde De Punt-Nauertogt te voorkomen. Dat lijk helaas niet te lukken.

Tussen Bergen en Alkmaar zijn er plannen voor een fietstunnel onder de N9 bij de Vlotbrug van Koedijk. De gemeentes en Provincie lijke hier vast te lopen op Rijkswaterstaat die dit een te klein project vind.

In Heiloo spelen fietsproblemen bij de nieuwe A9-aansluiting en de verbinding De Middenweg-Fluoriet. Dat laatste zorgt al jaren voor teveel autoverkeer op de Kanaalweg en de Boekel (langs het NH-Kanaal). Daar is de fietsveiligheid ver te zoeken.

In Sint Pancras hebben we meegewerkt aan het autoluwer en fietsaantrekkelijker maken van o.m. de Bovenweg. Het eindrapport is inmiddels een jaar oud en er heeft even een zogenaamde spaarpaal gestaan om de snelheid te verminderen. Echte maatregelen moeten nog komen.

In Alkmaar werken we mee aan het project Alkmaar Fietst! Dat moet er voor zorgen dat nog meer Alkmaarders de fiets pakken. Helaas werkt het plan Laat-West (waar de fietsers moeten verdijnen) dat in de Binnenstad tegen. De gemeente snapt dit en onderzoekt, maar sluit wel eerst de Laat-West af voor fietsers.

Verder hebben we nog een flinke lijst met regionale knelpunten. Die lijst is helaas niet zo actueel; het vergt flink wat werk om die actueel en compleet te maken.

Diverse Fietsersbondafdelingen werken mee aan het SPV (Strategisch Plan Verkeersveiligheid) met als doel het aantal verkeersslachtoffers drastisch te verminderen. Onze afdeling doet daar ook aan mee. Het sluit prima aan op ‘30 is het nieuwe 50‘. Een wat ouder plan dat inmiddels ook door andere verkeersorganisaties en gemeenten wordt omarmt.

Kortom er speelt voldoende in onze regio.

We zijn onderdeel van de landelijke Fietsersbond. Van hen kan je lid worden. Zij hebben een prima routeplanner voor de fiets. Ze geven ook advies over bijvoorbeeld goede fietssloten.

Actief worden mag natuurlijk ook. In de regio zijn we met 12 mensen actief en extra ogen en handen juichen we toe. Neem daarvoor contact op via het mailadres in der rechter zijkolom.

%d bloggers liken dit: