Afdeling Alkmaar

Klik hier voor de laatste Almaarse fietsberichten.
RSS-abonneren op die berichte kan via deze link.
Een overzicht van de knelpunten in Alkmaar vind je hier.

De lokale afdeling Alkmaar bestaat uit Herman Jan, Helen en Sander (Alkmaar-Noord), Marijke en Lucas (Alkmaar-Centrum) en Jan-Kees (Alkmaar-Zuid).

Alkmaar heeft 94.000 inwoners en is tot het randje (de ringwegen) volgebouwd.

4 x per jaar hebben we een lokale afdelingsvergadering. Als je er een wilt bijwonen dan kan dat. Stuur even een mailtje, omdat wij het om beurten bij elkaar thuis houden.
Gemiddeld hebben we ook 4 x per jaar overleg met de Verkeersafdeling van de gemeente Alkmaar. Daarnaast nemen we deel aan een aantal klankbordgroepen als De Zeswielen, Het Stationsgebied, De Westring en De Westrand.

In de gemeente Alkmaar hebben we 2 keer een zogenaamde fietsbalans gehouden, een onderzoek naar o.a. de kwaliteit, veiligheid en directheid van belangrijke fietsroutes. Ten opzichte van vergelijkebare steden scoort Alkmaar goed. Er wordt hier bovengemiddeld gebruik gemaakt van de fiets. Toch zijn er ook voldoende punten die om verbetering vragen. In 2003 is door de gemeente met de Fietsersbond het Actieplan Langzaamverkeer opgesteld. De gemeente, Fietsersbond en andere betrokkenen werken op dit moment aan en nieuw kaderplan voor fietsbeleid. Een belangrijk deel daarvan moet gereed zijn voor de gemeentelijke verkiezingen van 19-11-2014. Op dit moment verwijst de gemeente regelmatig naar het KDB (Kadernota Duurzame Bereikbaarheid uit 2009 waar ook de Fietsersbond aan mee heeft gewerkt). Daar staan niet zoveel fietszaken in. Binnen dit document wordt voor de fiets verwezen naar het Actieplan Langzaamverkeer uit 2003.

Belangrijke punten waar we nu veel tijd in steken zijn: de oversteekbaarheid van de Kanaalkade, de oversteekbaarheid van de Zeswielen, het fietsparkeren in De Mare, de fietsbewegwijzering en diverse verkeerslichten.

Jan-Kees is onze contactpersoon voor de gemeente Schermer. Deze gemeente maakt al jaren onderdeel uit van de Regio Alkmaar. Met de Fietsersbondleden in gemeente Graft-De Rijp zijn de eerste contacten gelegd. Zij maken nu nu deel uit van de Fietsersbondregio Waterland (Purmerend e.o.). Bij de gemeentelijke herindeling van 2015 komen de Schermer en Graft-De Rijp bij de gemeente Alkmaar en is het ook verstandig om nu al beter samen te werken. Later meer hierover.

Herman Jan, Helen, Sander, Marijke, Lucas en Jan-Kees zijn per mail bereikbaar via: alkmaar@fietsersbond.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s