Afdeling Alkmaar

Klik hier voor de laatste Almaarse fietsberichten.
RSS-abonneren op die berichte kan via deze link.
Een overzicht van de knelpunten in Alkmaar vind je hier.

De lokale afdeling Alkmaar bestaat uit Herman Jan en Jos (Alkmaar-Noord), Jan-Kees (Alkmaar-Zuid/West) en Lucas (Alkmaar-Centrum).

Alkmaar heeft 110.000 inwoners. De meeste daarvan wonen in de stad Alkmaar en Oudorp, die behoorlijk verstedelijkt zijn. In het buitengebied; de Schermer, Graft, De Rijp en de Starnmeer is het juist erg ruim en dat gebied heeft dan ook andere uitdagingen.

6x per jaar hebben we een lokale afdelingsvergadering. Als je er een wilt bijwonen dan kan dat. Stuur even een mailtje. Gemiddeld hebben we 4x per jaar overleg met de Verkeersafdeling en 2x per jaar met de Verkeerswethouder van de gemeente Alkmaar. Daarnaast nemen we regelmatig deel aan diverse klankbordgroepen.
.
Ten opzichte van vergelijkebare steden scoort Alkmaar zeer redelijk. Dat blijkt uit de Fietsstad-2018 enquete. Er wordt bovengemiddeld gebruik gemaakt van de fiets. Toch zijn er voldoende punten die om verbetering vragen. In Eind-2020 is het Actieplan Fiets aangenomen. Als Fietsersbondafdeling hebben we daar veel tijd in gestoken en zijn we verheugd dat daar veel van terug te vinden is in dit fietsbeleidsplan voor 2021-2025.

Voor de Provincie is 7 jaar geleden een knelpunten-inventarisatie gemaakt. Daar deden alle gemeentes en Fietsersbondafdelingen van Noord-Holland aan mee, minus de vervoersregio Amsterdam. Inmiddels is veel overleg geweest. Er zijn nog maar enkele punten aangepakt. Met de doorfietsroute Heerhugowaard-Schiphol (was van de rijksoverheid en is tegenwoordig van de provinicie) mag het ook best wat vlotter we hebben ook daar veel aan bijgedragen voor de regio Alkmaar. In dit geval gaat het om goede fietsverbindingen om zo woonwerkverkeer meer op de fiets te krijgen en bijvoorbeeld de A9 en N242 te ontlasten. Positief voor de fiets op papier. Dit jaar 2022 hebben we veel werk gemaakt van de paaltjes die we, als het even, kan niet op de fietspaden willen zien. De gemeente is daar inmiddels mee aan de slag.

Herman Jan, Jos, Lucas en Jan-Kees zijn per mail bereikbaar via: alkmaar@fietsersbond.nl

 

  1. Wat leuk, ik ben geboren in Alkmaar.
    en mijn Grootvader In Graft-De Rijp,
    die heeft nog met bloemen staan venten, in het tunneltje onder het oude station.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: