Fietsexcursie Bergense Duinen

Afgelopen vrijdag 23 juni heeft de Fietsersbond Bergen en Regio Alkmaar een fietsexcursie gehouden door het duingebied van de PWN. Er is een langdurig probleem bij het ‘wandelende duin’ op de grens Verspyckweg (PWN) en Blijdensteinsweg (SBB). In het PWN-gebied is vanwege Natura-2000 een duin werkzaamheden, waardoor dat duin een aantal keren deze fietsroute heeft bedolven. Dat blijft doorgaan en zal erger worden. Er zijn kosten gemaakt om het fietspad weer begaanbaar te maken en die kosten zullen terugkeren.

De vraag is ‘Hoe lossen we dit op?’ PWN denkt aan een verplaatsing van de fietsroute richting het dorp. Wij vinden die verplaatsing van 2km veel te ver. Lutz Jacobi van het Fietsplatform, die ter plekke een betoog hield, is het daar volmondig mee eens. Natuur is prima, fietsen ook en er moet een betere oplossing te vinden zijn.

De Fietsersbond heeft eerder een handvol oplossingen voorgesteld (zie vorig artikel), maar PWN doet daar niets mee. De reden voor deze fietsexcursie. In het Fietsplatform zitten onder meer de Fietserbond, de NTFU (Ned. Toer Fiets Unie) en de ANWB. Het Fietsplatform is ook verantwoordelijk voor de lange-afstand fietsroutes, zoals de Noordzee-route die hier door de duinen gaat.

Martin van Bourgonje, horeca-ondernemer, liet ook duidelijk weten dat hij niet blij was. Voor de horeca is deze fietsverbinding tussen Bergen aan Zee en Schoorl (aan Zee) erg belangrijk. Als laatste kwam wethouder Ernest Briët aan het woord. Hij begreep de plannen voor de natuur, maar was ook verrast door de ontstane en toekomstige situatie. Hij vroeg zich ook af of de gemeente hier een verantwoordelijkheid heeft en was tot de conclussie gekomen dat dat zo is. Gesterkt door de hoge opkomst wil hij het gesprek aan gaan met PWN en provincie voor een betere oplossing. Naast een raadslid fietsten ook een verkeersambtenaar en een gebiedsambtenaar mee en een statenlid. In totaal fietsen er ruim 60 mensen door de duinen tussen de Woudweg en deze plek.

De toelichtingen vanuit de Fietsersbond werden gehouden door Reijnoud, die met zijn fietscollega’s al jaren tegen de verzanding strijd. Dit pad was al volledig onbegaanbaar geweest als er niet eerder bedongen was dat het regelmatig schoon word gemaakt. Reijnoud stond ook stil bij de strandopgang van de Woudweg. PWN heeft plannen om dat pad op te heffen. Verder zijn er kapplannen voor de bomen rond de Verspyckweg. Of fietsers daar last van krijgen is nog onduidelijk.

Aan het eind werd er nog gezellig magepraat bij Paal 29 op het strand van Schoorl aan Zee. Als Fietsersbond waren we blij met de grote opkomst, de gemoedelijke sfeer en prima fietsweer. Kortstondig zat daar een hyaat in door wat vragen uit het publiek aan de wethouder. Niet al deze vragen waren ter zake waar het deze fietsverbinding betreft.

DuinstreekCentraal maakte een reportage die ook bij NHNieuws op hun provinciale website is overgenomen. Zie hier het verslag van het Fietsplatform

De digitale petitie houden we nog even open. Alle steun is welkom:
Behoud Duinfietspaden Kattendel-Bloemendaal en Blijdensteinsweg-Bergen

Geplaatst op 2023-06-28, in Bergen, Regio en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie