Petitie Bestevaerbrug

GroenLinks-PvdA is een petitie gestart voor een BestevaerFietsbrug en niet een BestevaerAutobrug. Natuurlijk steunen wij die petitie. Vandaar bij deze de oproep om ook de petitie te steunen.

Elf jaar eerder is de Bestevaerbrug als plan gesneuveld omdat de kosten te hoog waren. Die hoge kosten werden veroorzaakt door op de brug ondermeer landouwverkeer toe te laten. De provincie-NH wilde dit en dat zorgde voor een flink duurdere brug met veel aanpassingen voor aan- en afvoerwegen. Omgekeerd had de provincie wel geld beschikbaar voor het fietsdeel, maar vrijwel niet voor het autodeel.

Als Fietsersbond pleiten we dus al heel lang voor de BestevaerFietsbrug, die op een flinke bijdrage van de provincie kan rekenen. Het scheelt flink omfietsen tussen Oudorp en Overdie.

PvdA-GL maakt zich druk om het sluipverkeer (parallel aan de N242) als het een autobrug gaat worden. Dat kunnen we ons voorstellen. Maar ook als het om de kosten gaat mag je 3x bedenken of dit zo verstandig is. Destijds werd duidelijk dat het landbouwverkeer er niet over wil. Ze willen naar de Schermer en dan is zo’n brug omrijden. Maar 137,2 miljoen in 2022 berekent door Sweco is een bijzonder hoge prijs, waar de gemeente grotendeels voor opdraait. De 29 miljoen voor de brug zal de provincie zeker niet volledig vergoeden en alle bijkomende kosten vallen hoedanook voor rekening van de gemeente.

Een fietsbrug gaat hooguit 1/10de kosten, waarbij een substantieel deel voor rekening van de provincie komt. Die fietsbrug kwam een paar jaar geleden weer naar boven drijven in de plannen voor het Alkmaars Kanaal, waarbij aan beide kanten van het NH-Kanaal veel woningen komen. De Fietsbrug vinden we al jaren nodig en we zien ‘m liever niet opnieuw getorpedeert door te dure plannen van de gemeente en provincie.

Geplaatst op 2024-02-27, in Alkmaar en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie