Ploegen door overstekend duin

De Fietsersbond Bergen organiseert een demonstratieve fietstocht door de duinen van Bergen en Schoorl op 23 juni 2023. Start 13.30 parkeerplaats Het Woud (kruising N511-Woudweg, fietskooppunt 05)

De afgelopen jaren heeft de Fietsersbond zich ingezet voor het openhouden van fietspad Blijdensteinsweg-Verspyckweg tussen Schoorl (aan Zee) en Bergen aan Zee. Daar is 4 jaar eerder een duin van 280 meter lengte ontplagd en die stuift nu de Blijdensteinsweg onder op de grens van PWN (Prov. Waterleidingbedrijf Noord-holland in Bergen) en SBB (Staat BosBeheer in Schoorl). W op het kaartje hieronder. Een laag mul zand van een halve meter of meer zorgde er voor dat je er niet meer kon fietsen. Zelfs met de fiets aan de hand vergt een conditie die veel mensen met een e-bike niet hebben.

Al op 27 februari 2021 was er de demonstratieve veegactie De Fietsersbond heeft in 2022 vele oplossingen geopperd voor dit fietspad: een beperkte omleiding met fietsbrug, een fietstunnel, zandverstuiving vastleggen met matten en helmgras. De natuurbeheerders en de Provincie hebben al onze oplossingen afgewezen.

Eén van die oplossing betreft een fietsbrug op enige honderden meters afstand naar het oosten, zoals aangelegd in Belgisch Limburg.
Dit fietspad in de Mechelse Heide (Nationaal Park Hoge Kempen) verbindt de fietsknooppunten 550 en 551 via een 300 m lange fietsbrug over de weg naar Zutendaal te Maasmechelen. Foto Paul Hermans.

Tegelijk geven natuurbeheerders aan ook andere fietspaden te willen afsluiten, zoals de Woudweg. Vergunning tot bomenkap Lange Vlek bij de Verspyckweg (K op het onderstaande kaartje) is afgegeven zonder rekening te houden met de gevolgen van mogelijke extra zandverstuivingen voor de fietspaden in de buurt.
Tot op dit moment negeren Provincie en de natuurbeheerders het grote belang van recreatief fietsen door de duinen: ze wijzen onze oplossingen voor de Blijdensteinsweg af.

De fietspaden Blijdensteinseweg, Verspyckweg en Woudweg zijn belangrijke fietsverbindingen van en naar het strand en maken bovendien deel uit van het landelijk fietsnetwerk. Van het fietsnetwerk maken bewoners gebruik, maar ook bezoekers / toeristen en gebruikers van de internationale Europese Kustroute Veloroute 12. Behoud van het netwerk heeft ook een economisch belang.

Samen met de ANWB en andere organisaties zijn brieven gestuurd aan de Provincie, de laatste dateert van 30 maart. Ook aan de gemeenteraad van Bergen is op 7 maart een brief verstuurd. Wij vragen de gemeenteraad om niet over te gaan tot afsluiting van de Blijdensteinsweg, tenzij een nieuw tracé wordt aangelegd op hemelsbreed minder dan 1 km afstand van de Blijdensteinsweg.

De Fietsersbond wil dat het fietsnetwerk door de duinen blijft en dat de kwaliteit ervan intact blijft of liever verbetert. Het lijkt ons logisch om het fietsverkeer te bevorderen: beter voor gezondheid en klimaat, geen uitstoot van stikstof.
Om onze wens en argumenten kracht bij te zetten, organiseert de Fietsersbond een demonstratieve en informatieve fietstocht door de duinen van Bergen en Schoorl.

Lutz Jacobi van het Landelijk Fietsnetwerk, wethouders van de gemeente Bergen, Statenleden, leden van de Fietsersbond Bergen en Regio Alkmaar fietsen mee.
Iedereen die van de duinen houdt en graag fietst is welkom. De tocht wordt rond 15:30 afgesloten met een slotwoord en een kop koffie (of iets anders) bij Paal 29.

Graag aanmelden via e-mail: bergen-nh@fietsersbond.nl

Teken ook de digitale petitie: Behoud Duinfietspaden Kattendel-Bloemendaal en Blijdensteinsweg-Bergen

Geplaatst op 2023-06-05, in Bergen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie