Provinciale Verkiezingen

Op 15 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen (Hoogheemraadschap) plaats. Alkmaar en de aangrenzende gemeentes liggen binnen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat alles bestrijkt boven het Noordzeekanaal t/m Texel. In de Regio Alkmaar zijn al hun wegen overgedragen aan de gemeentes. De keuze is vooral tussen landbouw, natuur, veilige dijken, waterzuivering en waterhoogte. De fiets komt daar vrijwel niet ter sprake, athans wij konden het hier niet vinden.

We maken ons drukker om de Provinciale verkiezingen. De provincie heeft eigen N-wegen (N242, N504, N246, N244, N243, N194, N508, N510, N511 en N512) waarlangs fietspaden liggen, die ook van de provincie zijn en door hen worden onderhouden. Minder bekend is dat het Noordhollands Kanaal en het Kanaal Omval-Kolhorn van de Provincie NH zijn, inclussief een aantal (fiets-)bruggen. Maar misschien is het nog wel belangrijker dat de Provincie flinke subsidies geeft aan het verbeteren van fietspaden van gemeentes. Op dit moment wordt al heel lang gewerkt aan een doorfietsroute (F9) tussen Heerhugowaard en Schiphol, door Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen en Haarlemmermeer. Met een stem kan je meer of minder voor de fiets kiezen.

Op 28 februari organiseert de Provinciale-afdeling van de Fietsersbond een verkiezingsdebat in Haarlem. Tien aanstaande statenleden zullen dan debatteren over fietsdilemma’s. Meer hierover is te vinden bij de Fietsersbond Noord-Holland. Daar staat ook veel info over partijstandpunten. Natuurlijk is bekend dat de statenleden van de provincies later de 1e kamer kiezen. Een fietsvriendelijke 1e kamer heeft wat ons betreft ook voordelen.

Geplaatst op 2023-02-23, in Regio en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Ws. moet 28 maart zijn: 28 februari 2023, verkiezingsdebat in Haarlem.
    Het is al duidelijk op wie ik dus niet ga stemmen, overigens ook om veel andere redenen.
    Groet, Matthé.

  2. Hartelijk dank Matthé. Is aangepast. Zal er iets bestaan als datumlexie?

  3. Zelfs zonder dyslexie is het al lastig, in deze maand met precies 4×7 dagen oftewel allebei een dinsdag ;)

Plaats een reactie