Regionaal Strooibeleid

(Klik hier voor de laatste gladheidsberichten.)

De 6 gemeentes in onze regio hebben (zoals het hoort) allemaal een strooibeleid, dat bij hen te vinden is op hun website. Nou is dat wel zoeken en de gemeentelijke websites zijn verre van uniform. Er staat ook vaak niet bij waar je klachten over het strooien kan melden. Dus hebben we zelf maar een overzichtje gemaakt:


ALKMAAR (inclussief Oudorp, Koedijk-Zuid en Omval-West) Zie Gladheidsbestrijdingsroute. Je kunt er doorklikken op diverse kaartjes. Bij veel sneeuw wordt op een kortere route vaker gestrooid. Maar ook dan wordt er gestrooid op de belangrijke fietsroutes als het Molentochtpad, de Rekerdijk, het Zanderslootpad, het Sluispolderpad, het Fritz Conijntunneltje, het Daalmeerpad en bijvoorbeeld de Paternosterstraat, Laat en de Mient. Deze winter zijn 2 nieuwe fietpadvegers in gebruik genomen.
Klachten kunt u kwijt op telefoonnummer 14072 roep vervolgens ‘alkmaar’.

HEERHUGOWAARD (Inclussief De Noord, Verlaat-West, Veenhuizen en ’t Kruis) Zie Strooiroute. Onderin staat het complete Gladheidsbestrijdingsplan. Daarin staat onder meer dat de fietspaden langs de Middenweg (inclussief fietsstraat), de Westtangent, Zuidtangent, het Verlaat, de Krusemanlaan, de Hasselaarsweg en het Oostertochtpad de hoogste prioriteit hebben.
Klachten kunt u kwijt op telefoonnummer 14072 roep vervolgens ‘heerhugowaard’.

BERGEN-NH (Inclussief de Egmonden, Schoorl, Groet, Aagtdorp en Schoorldam-West) Zie Strooiroute. Helaas geen duidelijke details. De gemeente heeft een grote oppervlakte, waardoor niet alles frequent gestrooid kan worden. Bij aanhoudende sneeuwval zijn fietsers daar vaak de dupe van. Na het strooien en wegdooien is er helaas voldoende tijd voor opvriezing wat het afgelopen jaar onder meer voor een spekglad fietspad langs de Kogendijk zorgde.
Klachten kunt u kwijt op telefoonnummer 072-888.0000

LANGEDIJK (Inclussief Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Sint Pancras, Koedijk-Noord en het Geestmerambacht.) Zie Strooiroutes. Bij strooiroute 3 staan vrijwel alle fietspaden vermeld. Het is niet duidelijk wat de prioriteit hiervan is en of deze routes ook gedaan worden bij teveel sneeuwval. Dat zoeken we nog uit. Klachten kunt u kwijt op telefoonnummer 0226-334.433.

HEILOO Zie Strooiroute. Belangrijke fietsroutes langs o.a. de Kennemerstraatweg, het Zanderslootpad, de Zeeweg en de Hogeweg worden gestrooid. Het is niet duidelijk hoe regelmatig. Maar gezien het beperkte routenet zou het ook bij aanhoudende sneeuw vaakgenoeg moeten kunnen. Klachten kunt u melden op telefoonnummer 072-535.6666.

SCHERMER Zie overzichtsroute 4 in het ‘draaiboek’ van het Hoogheemraadschap hieronder.

HOOGHEEMRAADSCHAP HHNK Zie hun Draaiboek (Strooiroutes blad 4). Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet de gladheidsbestrijding in de landelijke gemeentes als de Schermer en Graft-De Rijp. Klachten kunnen gemeld worden op 0229-663.000.

PROVINCIE NH Provinciale wegen als de N241 t/m N245 en N504 t/m N512 worden door de provincie gestrooid. De provinciale fietspaden langs deze wegen worden meegenomen. Een strooiplan is niet op hun website te vinden. Meldingen voor deze fietspaden kunnen naar 023-514.3222

In Alle gemeentes geldt dat er ook gratis strooizout beschikbaar is voor de inwoners. En het is voor die inwoners niet verboden om op moeilijk bereikbaardere plekken van belangrijke fietsroutes dicht bij hun huis wat extra zout te strooien. Menig fietser en voetganger zal dit in dank afnemen.

Rond 20 december hebben de meeste gemeentes gemeld dat ze door hun zoutvoorraad heen raken. Er is al meer zout gestrooid dan in een gemiddelde winter. xcdn veel gemeentes kunnen de inwoners voorlopig geen zout meer halen en wordt er al overgeschakeld op het noodplan, waarbij alleen de hoofdroutes worden gestrooid.

Preventief natstrooien werkt het beste en de gemeentes doen dat dan ook. Alleen werkt dit niet meer bij aanhoudende sneeuwval. Zout in sneeuw strooien is veel minder effectief en heeft alleen effect als voldoende autobanden dit zout inrijden. Met fietsbanden lukt dat niet. Op belangrijke fietspaden zou dus veel meer gekozen moeten worden voor schuiven en vooral borstelen (vegen). Alkmaar zet deze winter 2 trekkers met schuivers en roterende borstels in. Andere gemeentes zouden dit ook kunnen doen, daar is geen zout voor nodig.

Als al het zout verder opraakt, dan wordt er naar zand gegrepen. Dat doen gemeentes niet graag aangezien de rioolpompen en leidingen hier veel meer door slijten. Begin dit jaar gebruikte Alkmaar verkeerd zand, dat zo scherp en grof was dat we veel klachten kregen over lekke banden. Dit probleem is bij de gemeente gemeld.

Meldingen kunnen ook naar het meldpunt van de Landeijke Fietsersbond. Toch kan het meer effect hebben als de meldingen ook telefonisch gemaakt worden bij de verantwoordelijke gemeente, hoogheemraadschap of provincie.

Geplaatst op 2010-12-21, in Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Regio, Schermer/De Rijp en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Plaats een reactie