Paaltjesproblematiek

De paaltjes die hinderlijk en/of gevaarlijk zijn voor fietsers heeft de Fietsersbond Alkmaar een jaar geleden op een overzichtskaart gezet. Wij noemen ze gemakshalve fietspaaltjes. Maar feitelijk zijn het anti-autopaaltjes. Je vindt ze ook op voetpaden of rond voetgangersgebieden, waar eveneens auto’s ongewenst zijn.

Stadswerk (die ze zelf vaak tijdelijk weghaalt voor hun prullenbak- of zoutstrooi-voertuigen) is de uitvoerende instantie, maar er was geen duidelijk overzicht. Daarom zijn we zelf aan de slag gegaan. In overleggen van de Fietsersbond met verkeersambtenaren en de verantwoordelijke wethouder is dit onderwerp herhaaldeijk besproken.

Her en der is een paaltje verdwenen. Het overgrote deel staat er nog. Ondanks dat ze vaak nutteloos zijn. Sommigen staan te ver uit elkaar, waardoor auto’s er toch nog langs kunnen. Bij andere kun je er moeiteloos over de stoep of een stukje grasveld langs. De Fietsersbond adviseert  waar nodig het autoverkeer effectief te blokkerenen en de rest weg te halen.

Wij werden er een beetje tureluurs van. Zo’n kaart is handig (en nog zeker niet compleet), maar paaltjes zijn zomaar weg en komen dan zomaar weer terug. Je moet frequent langs zo’n paaltje fietsen om het bij te houden. En als ze een maand weg kunnen, waarom dan niet definitief?

De Landelijke Fietsersbond en VVN zijn een campagne gestart waarmee ze de afgelopen weken het nieuws haalden. Zij gaan vanaf deze maand de paaltjes in kaart te brengen. (Zie hier.) Fietsersbonddirecteur Esther van Garderen legt het uit bij de NPO. Zelf werden we hierdoor gebeld door Trouw, die waarschijnlijk ons artikel van een jaar geleden hebben gevonden. Zie hier het stukje in Trouw.

Voor de gemeente Alkmaar is het ook verstandig om een melding te maken bij Stadswerk. Onze indruk is dat er bij voldoende meldingen iets aan gaat gebeuren. Mag anoniem.
Op het meldingformulier bij 1 kiezen voor: ‘Wegen voet- en fietspaden’.
Daaronder kiezen voor: ‘Overig’ of ‘Markering’.
Bij de beschrijving bijvoorbeeld aangeven: ‘Link fietspaaltje te dicht bij een kruising, zonder duidelijke markering. Graag weghalen.
Bij 2 de juiste plek op de kaart aanklikken en dan wordt het adres vanzelf ingevuld.

 

 

Geplaatst op 2022-08-08, in Alkmaar, Regio en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: