Wandelend Duin

Als Fietsersbond vinden we wandelen ook prima. Alleen als een groot duin gaat wandelen en de fietsers tot zeulen worden gedwongen, dan is dat een ander verhaal. Op de grens Bergen aan Zee – Schoorl ofwel PWN – SBB ligt op de enige, drukke en belangrijke (Noordzeeroute LF1 is onderdeel van EV12, EuroVelo 12) fietsverbinding inmiddels een flinke berg zand van een duin dat dit pad volstuift.

Het doet ook vreemd aan dat SBB (Staats BosBeheer) een aantal jaren geleden eerst een mooi betonpad aanlegt en daar nu voorlopig niets aan doet. Dwz tot een half jaar geleden nog wel, maar nu al heel lang niet meer. Op de ergste plek ligt een halve meter mul zand. Voor een gewone fiets is dat fietsend niet te doen. Sommige sportievelingen nemen dan ook deze 50 meter de fiets op de nek.

Ouderen met een veel zwaardere e-bike halen dit kunstje niet uit en hebben flink moeite.

Natuurlijk kan je 12km omfietsen via het drukke Bergen-Binnen. Of tol betalen aan PWN voor een iets kortere omfietsroute. Want ja, dit pad is altijd tolvrij geweest. Iets dat we graag zien voor het hele duingebied. Het verklaart mede waarom hier zoveel fietsers te vinden zijn.

Wat er in de afgelopen jaren is gebeurd weten we niet precies. Het lijkt er op dat helmgras of iets anders aan de zuidoostzijde van een 200 meter lang duin is verwijderd. Zie hier 2 luchtfoto’s; links (Bing) is rond juni-2019 gemaakt, rechts (Google) rond september 2019.

(De rode lijn is het stuk fietspad dat bedolven is.)

Er zit dus maar een korte tijd tussen de luchtfoto”s. Het kan heel goed zijn dat iets eerder nog meer van het duin bbegroeid was. De zuidelijke helft van het duin ligt in het PWN-gebied. Op hun website staat een Natura-2000 artikel uit 2017, daarin wordt gesproken over een beheerplan, subsidie en ‘afplaggen’. Het kale duin verstuift inmiddels als nooit tevoren. SBB heeft het fietspad een aantal keren zandvrij gemaakt, maar wil nu wachten tot voor het hoogseizoen.

Alsof het met de coronadrukte en de fraaie lentedagen niet druk was op dit pad. Afgelopen zaterdag hebben Fietsersbondvrijwilligers uit de Regio Alkmaar (dus inclussief Bergen, Alkmaar en Heiloo) een poging gedaan om het zand weg te halen.

We wisten dat het onbegonnen werk was. Je hebt daar eigenlijk machines voor nodig. En regelmatig. En een jaar of 50, want zo groot is dat onbekleedde duin.

Hopelijk heeft onze actie effect. Er is in elk geval een fraai stuk met video op NHNieuws gekomen. Eerder verscheen een artikel in het NHD en het Bergens Nieuwsblad  en door onze brief zijn ook provinciale politici nu beter op de hoogte. SBB heeft gereageerd en weet ook niet goed wat ze er mee aan moeten. Een tunnel of brug zou kunnen en anders een bypass. Aan het verstuiven willen ze niets doen aangezien het een Natura-2000-gebied betreft.

De Fietsersbond wil dat het fietspad snel weer toegankelijk gemaakt wordt en dat ook blijft.

Geplaatst op 2021-03-05, in Bergen, Regio en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: